El Llit de la Generala amagava sorpreses

Vist: 4038

La recuperació d'aquest dolmen, a Roses, ha deixat al descobert tres bols i un plat de fa 5.000 anys.

La recuperació del dolmen del Llit de la Generala, a Roses, ha acabat amb sorpresa. Els treballs, fets de cara a la V al nord Megalítica que es va celebrar el dia 6 de maig del 2001, han permès descobrir tres bols i un plat que podrien tenir uns 5.000 anys d'antiguitat. A més, han suposat la recuperació del 80% de l'estructura del sepulcre , que durant el segle XIX havia estat reaprofitat com a barraca de vinya i estava pràcticament tot ell colgat sota terra. L'Ajuntament de Roses estudia ara fer un dolmen complet a la zona per mostrar als visitants de la població com eren aquest tipus de construccions funeràries i com es feien.

«Les expectatives s'han superat llargament», apuntava ahir Josep Tarrús, membre de Geseart, durant la Festa Megalítica, en què van participar una cinquantena de persones. L'estrella d'aquesta edició era la presentació de la recuperació del Llit de la Generala. Aquest sepulcre de corredor de granit, construït fa uns 5.000 anys, quedava molt desapercebut fins ara, ja que la implantació de vinyes durant el segle XIX va fer que bona part del dolmen quedés cobert de terra i adossat a una feixa. A més, a la banda que quedava al descobert s'havien tret dues lloses per reaprofitar el sepulcre com a barraca de vinya. Els treballs de recuperació han suposat excavar tota la zona, recuperar les lloses de pedra que s'havien retirat i posar-les al seu lloc. També ha aparegut el corredor d'entrada --curiosament orientat cap al nord-oest i la meitat del túmul de pedra, cosa que ha permès reconstruir la totalitat del tram que faltava. Més importat és encara, però, que durant l'excavació s'hagin descobert tres bols i un plat de ceràmica, probablement del tercer o quart mil·lenni abans de Crist, i un tall d'un ganivet de sílex. Els fragments trobats són a I'Escola de Restauració de la Generalitat a Barcelona, que probablement podrà recomposar els objectes. La recuperació ha estat a càrrec de Geseart i de les arqueòlogues Àngels Costoja i Paula Santamaria.

Un dolmen de «mentida» en projecte

L'important nombre de monuments megalítics que té el municipi de Roses ha fet que I'Ajuntament s'estigui plantejant la possibilitat de fer un dolmen de «mentida» que permeti veure com era una d'aquestes construccions quan estaven completades. Segons va anunciar ahir I'alcalde de Roses, Carles Pàramo, durant la V Festa Megalítica, fins i tot es podrien fer de costat diversos dòlmens en diferents fases de construcció per facilitar la comprensió respecte de la manera com es feien. Pàramo considera que en cap cas s'ha de completar algun dels dòlmens reals que hi ha al terme municipal; una opinió que comparteixen els membres de Geseart. «També estem preparant engegar aviat un centre d'interpretació en què el visitant es pugui fer una idea clara de l'època i dels menhirs i dòlmens que poden trobar aquí», va anunciar Pàramo.

Publicada al "El Punt" el dia 5 de març de 2001, Robert Carmona / Roses.

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)