El Dolmen del Llit de la Generala, anomenat també de "la casa cremada" o "de la sureda d'en Falp", es troba a Roses, situat a uns 70 metres a llevant del dolmen del Turó de l'Home. Es tracta d'un sepulcre de corredor de l'època del neolític final - calcolític.
Insertat dins una paret de feixa, es tracta d'un sepulcre de corredor de granit, que fou construit transversalment en un terreny amb pendent tot atrinxeran-lo lateralment pel sud. La cambra que mesura 1.85m de llargada per 1.15m d'amplada per 1.48m d'alçada és de planta amb tendencia trapezoidal formada per 5-6 lloses de les quals nomes en manca una, destruida en época moderna per comvertir-lo en barraca de vinya. La coberta de grans dimensions (2.40m d'allargada x 2.20 d'amplada x 0.13m d'alçada) presenta una forma ametllada. El posible corredor, el úmul i el peristalit han desaparegut. L'entrada es orientada al nord-est (320º +/- 5º)
En unes excavacions realitzades a l'any 2001 s'hi varen trobar diferents fragments de ceràmica i un ganivet de sílex del neolític antic (d'uns 5.000 anys d'antiguitat).
Informació extreta de:
"Les Comarques Gironines. Del Paleolític als Visigots" de Pere Cantón i Playa
"web www.rosesdigital.com."
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)