Les excavacions al solar del futur centre de recepció de visitants d'Empúries han tret a la llum 60 tombes romanes i 30 de gregues, amb curiosos aixovars funeraris.
Una figura de terracota petita però força expressiva i un nino amb les cames i els braços articulats són les joguines que van acompanyar una nena emporitana en el seu son etern, en una de les tombes de la necròpoli d'època grega (segles V-III aC) que s'han posat al descobert aquest estiu durant la campanya d'excavacions que s'ha dut a terme al solar del futur centre de recepció de visitants d'Empúries, que continua endavant les obres i estarà enllestit el 2012. Ahir, el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, va assistir amb l'alcalde de l'Escala a la presentació d'una de les troballes arqueològiques més importants realitzades a Empúries en els últims anys: una necròpoli d'època romana altimperial (segona meitat del segle II dC), amb 60 enterraments, i la necròpoli grega ja esmentada, amb 30 inhumacions. En total, 90 tombes en estat original localitzades en un espai mai excavat fins ara del gran complex arqueològic d'Empúries i que, a més de restes humanes, a l'interior també hi ha singulars aixovars funeraris, com ara el d'una dona inhumada durant el tercer quart del segle II dC, format per una arracada d'or, un collar amb peces d'or i de pasta de vidre blau, un anell de pedra, un feix d'agulles de cap fetes amb os, una moneda i una capsa de fusta amb incrustacions de bronze, dins de la qual hi havia una ampolla de vidre que probablement contenia perfum. Les excavacions, que s'han portat a terme en una superfície de 2.460 metres quadrats i han arribat fins a quatre metres de profunditat, també han permès recuperar nombrosos recipients de ceràmica i vidre, que formaran part de les col·leccions del museu d'Empúries. La campanya d'excavacions ha costat 120.000 euros, aportats pel Departament de Cultura.
També s'està fent un estudi antropològic de les restes humanes per establir i comparar les característiques de la població emporitana en els diferents períodes. A més a més, se n'analitzarà l'ADN per determinar els graus de parentesc. Entre les restes localitzades, hi ha aproximadament un 36% d'homes i un 64% de dones, que en molts casos van morir durant el part. Tot i que la majoria són adults, també hi queda constància d'una alta mortalitat infantil. Per exemple, s'han trobat les restes d'un nounat dins d'una àmfora, amb armes al seu costat.
Situades entre la necròpoli grega i la romana, s'han trobat també diverses estructures relacionades amb instal·lacions industrials d'època romanorepublicana (segles II-I aC) que arriben fins al segle primer després de Crist. A més d'un forn ceràmic, s'hi ha trobat un dipòsit d'aigua, revestit amb morter hidràulic i dotat d'escales per baixar-hi. Per preservar aquest dipòsit en el context d'un petit jardí arqueològic, s'ha hagut de moure uns metres el projecte inicial del centre de visitants, que les troballes no tornaran a alterar.