La implicació pressupostària de l'Estat permetrà l'obertura de la fortificació al públic l'any 2009.
El resultat del balanç de la campanya d'excavacions d'aquest any al castell de Montsoriu és un dels més positius de les que s'han dut a terme fins ara. Les excavacions han permès localitzar un conjunt de 400 objectes d'utilitat en la vida quotidiana del castell, en la seva fase prèvia a l'abandonament, datats en l'últim terç del segle XVI. Robert Fauria, president del Consell Comarcal de la Selva, organisme titular del castell, va anunciar ahir que l'Estat, l'única administració que faltava, s'implicarà per tal de permetre l'obertura de la fortificació al públic l'any 2009, incloent una partida a l'efecte en els pressupostos generals del 2008.
Els responsables del Museu Etnològic del Montseny, La Gabella, van presentar ahir una important troballa arqueològica, un total de 400 peces corresponents a material tan divers com parament de taula –escudelles, plats, salers, sitrells i gerres–, objectes de cuina com ara olles i greixoneres, copes i gerres de vidre, objectes diversos de la vida quotidiana –flabiols de fusta, daus i denes de corall– i objectes metàl·lics –llànties, didals, sivelles, ganivets i alguna falç. A més, també s'han trobat ossos d'animals, que permetran fer un estudi acurat sobre l'alimentació i el registre ecològic d'aquesta zona, entre la plana selvatana i el Montnegre. Les peces trobades eren al fons d'una sitja al pati d'armes de la fortificació, on s'han centrat aquest any les excavacions, i on es van llençar després que la propietat del castell canviés de mans i, després, s'abandonés. Segons el director del museu, Jordi Tura, la troballa és «una sorpresa excepcional, tant per la quantitat com per la bona conservació de les peces, que posen de manifest l'extraordinària rellevància del castell de Montsoriu», una de les fortificacions gòtiques més importants de Catalunya, que fou cap i casal de la nissaga dels vescomtes de Cabrera.
Robert Fauria, per la seva banda, va anunciar la implicació pressupostària de l'Estat, l'única administració que faltava –hi són l'Ajuntament d'Arbúcies, la Diputació de Girona, el Consell Comarcal de la Selva i el Departament de Cultura de la Generalitat–, en els treballs de recuperació del monument, la qual cosa seria definitiva per permetre l'obertura del castell al públic a principis del 2009. Fauria, però, va admetre que desconeixia la quantitat que figurarà en la partida dels pressupostos generals destinada al castell, tot i que va voler remarcar el valor de la implicació de l'Estat, perquè «significa que hi ha voluntat de totes les administracions per permetre l'obertura del castell», va dir.
Fauria i Tura van estar acompanyats ahir pel director general de Patrimoni Cultural de la Generalitat, Josep Maria Carreté –que va posar Montsoriu com a «exemple de col·laboració institucional»–, pel director dels serveis territorials de Cultura, Miquel Sitjar, per la coordinadora territorial de Joventut, Maria Puig, i per l'alcalde d'Arbúcies i ponent de Cultura de la Diputació, Roger Zamorano.
Publicada al diari "El PuntAvui", 13 de novembre de 2007 - ACN-El Punt / Arbúcies
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)