La troballa es situa en el àrea de les cambres privades del senyor, el vescomte de Cabrera.
Els participants al segon torn internacional dels camps de treball que cada any es duen a terme al castell de Montsoriu, i que es van acabar ahir, han descobert el paviment d'una de les habitacions més grans (65m2) del castell.
Aquesta habitació, datada del segle XIV, està situada al pati d'armes del castell, el qual està repartit en diferents àrees. Aquests sectors es dividien en una àrea per als soldats, una per a l'Església, una àrea domèstica de serveis (cuina i menjador). A l'última àrea correspon l'habitació on s'ha descobert el terra, formada per cambres privades del senyor, el vescomte de Cabrera.
Amb el descobriment d'aquest terra, també s'han trobat diferents materials que encara es conservaven al castell, com ceràmiques dels segles XV i XVI i materials de ferro com claus, ganivets o sivelles.
El castell de Montsoriu, situat entre els termes municipals d'Arbúcies i Sant Feliu de Buixalleu, és el castell gòtic més important de Catalunya. Tot i que es va començar a construir al segle X, una gran reforma -que ofereix l'aspecte actual al castell- que data de mitjans del segle XIV, ha fet que se l'hagi classificat d'aquest estil.
Fa un mes que es va començar a treballar en la fase de restauració del castell, que es preveu que estarà acabada a final de la tardor.
Restauració del pati d'armes
Aquesta fase se centrarà en la restauració del pati d'armes del castell de Montsoriu i, més concretament, de la gran cisterna que hi ha al mig d'aquest, i que tenia una capacitat de 250.000 litres d'aigua.
Les obres que s'estan realitzant a la cisterna consisteixen en recuperar la volta que la cobria fins a la meitat, ja que així es podrà veure per dins. De moment, se n'han recuperat dos metres.
L'empresa Art i Construcció s'encarregarà de netejar el pati interior de la cisterna, que es cobrirà amb vigues, i s'hi construirà un pas amb una escala per poder visitar-la per dins.
Els arqueòlegs del Museu Etnològic del Montseny d'Arbúcies, Joaquim Mateu i Sandra Pujadas, han declarat que «la cisterna s'està reconstruint amb les peces i el tipus de pedra que es va trobar excavant-la, o sigui, els originals».
Un altre dels punts del castell que es vol reconstruir és l'accés a la part superior de la Torre de l'Homenatge, on abans hi havia una escala per accedir-hi i des de fa un temps s'ha tallat el pas, a causa de la seva perillositat.
A més d'aquesta escala, es refarà el pany de muralla del recinte sobirà que queda al costat de la Torre de l'Homenatge i es restauraran els merlets que hi havia en aquest pany de muralla.
Els participants al primer torn dels camps de treball -els del torn estatal- van estar treballant en una habitació molt propera a la que s'hi ha descobert el terra.
Es creu que aquesta habitació està vinculada, també, a les habitacions privades de dormitoris del vescomte de Cabrera.
Publicada al diari "Diari de Girona ", 3 d'agost de 2004 - J.S.P. Arbúcies / Sant Feliu de Buixalleu
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)