Experts en castells medievals es trobaran en un congrés a Arbúcies

Vist: 2938

La reunió científica té l'objectiu de renovar els coneixements que es tenen sobre aquestes fortificacions

Una cinquantena d'experts en arqueologia i història medieval participaran els dies 5, 6 i 7 de març en el congrés Els castells a la Mediterrània nord-occidental, que ha convocat el Museu Etnològic del Montseny la Gabella, d'Arbúcies. La trobada científica, que té l'objectiu de «potenciar un enfocament nou» en l'estudi d'aquesta matèria, servirà per donar a conèixer els últims resultats de les excavacions en una quarantena de jaciments d'arreu del país. El castell de Montsoriu, situat en part al terme d'Arbúcies i del qual s'està commemorant el mil·lenari, rebrà una atenció especial.
Les universitats de Girona (UdG).i de Barcelona. (UB) cot laboren en l'organització del congrés, que coordinen Joan Manel Rueda i Jordi Tura, directors de les excavacions a Montsoriu. Els promotors de la iniciativa expliquen que pretenen «projectar una nova imatge del castell com a partícula essencial del control del territori durant l'edat mitjana» I incidir especialment en els estudis de «l'encaix espacial, social, etnològic o mental dels castells en el món medieval». Paral·lelament, s'intenta fer entendre a la societat que el coneixement d'aquelles construccions «repercutirà positivament en la conservació i recuperació del patrimoni històric de Catalunya». Entre els científics participants figuren Pierre Toubert (del Collège de France, que farà la intervenció inaugural), Sandrine Claude (Universitat d'Aix-Marsella), Ramon Martí (Universitat Autònoma UAB), Jordi Bolós(UniversitatdeLleida. UdL), Francesc Burjachs (Universitat Rovira I Virgili, URV), Josep M.Nolla (UdG) i Teresa Vinyoles (UB).

El castell amfitrió acapara una part del programa

Montsoriu, considerada la fortalesa gòtica més important del país, serà l'estrella del congrés, almenys des del punt de vista quantitatiu, atès que de les 36 comunicacions o ponències que s'hi presentaran, sis hi estan relacionades. Tracten de la metodologia de les excavacions que s'hi han portat a terme, del consum de carn, aus i peix que s'hi feia, i de les armes i la ceràmica que s'hi ha descobert. La trobada s'acabarà amb una visita guiada al recinte, l'origen del qual se situa al segle IX.

Publicada al diari "El PuntAvui", 19 de febrer de 2003 - RAMON ESTEBAN - Arbúcies 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)