Ha estat realitzat per l'equip del Museu Etnològic del Montseny, La Gabella, i està destinat al gran públic.
El Consell Comarcal de la Selva ha editat un llibre de divulgació sobre el castell de Montsoriu, realitzat per l'equip del Museu Etnològic del Montseny, La Gabella, responsable de les excavacions arqueològiques del castell. El llibre destinat al gran públic recull tot tipus d'informació referent a la intervenció arqueològica que s'hi ha realitzat des de l'any 1983, les llegendes que s'han creat entorn de Montsoriu, els fets històrics més rellevants referits al castell i relacionats amb la història del país, les fases d'evolució i construcció del castell i la utilitat de les seves dependències, sales i espais.
La publicació, segons va assegurar dissabte en la presentació Josep Manuel Rueda, director del Museu Etnològic del Montseny, vol cobrir la deficiència de no tenir un llibre destinat al gran públic «perquè teníem moltes demandes». El llibre El castell de Montsoriu, que ha estat realitzat per l'equip del Museu Etnològic del Montseny -Gemma Font, que ha coordinat l'edició; Joaquim Mateu; Sandra Pujadas; Jordi Tura, i Josep Manuel Rueda-, s'estructura en vuitanta pàgines i aglutina part de la informació que l'equip del museu ha recollit des del 1983, que es van iniciar els treballs arqueològics, i sobretot de manera continuada a partir del 1993 a través de , camps de treball de joventut o d'excavacions programades. El llibre conté informació sobre els fets històrics més rellevants referits a Montsoriu i relacionats amb la història del país, sobre un bon nombre de llegendes -de moros, de bruixes, romàntiques i de riqueses ocultes-, les diferents teories sobre l'origen del seu nom, les fases d'evolució i construcció del castell, la utilitat que tenien les dependències, sales i espais i dedica un capítol a la interpretació de les troballes arqueològiques. Es completa amb fotografies, dibuixos de les diverses fases constructives del castell, des del segle X fins als segles XV-XVII. També conté tres imatges fetes per ordinador sobre com devia ser Montsoriu en el segle XIV i un mapa de situació dels termes, amb els castells més significatius que formaven part del vescomtat de Cabrera l'any 1356. La publicació també conté un glosari de termes i dedica un petit espai a la cessió del castell, l'any 1998, per part de la famlia Ribot al Consell Comarcal de la Selva.
Preparen un altre llibre per a l'any vinent
I.B. · El llibre El castell de Montsoriu no és el primer que s'ha publicat sobre Montsoriu. Al 1994, Jaume Coll va editar una extensa documentació amb la història del recinte sobirà i en aquests moments l'equip del Museu Etnològic del Montseny, la Gabella, d'Arbúcies, n'està elaborant un altre que recollirà els resultats científics de tots aquests anys d'excavacions arqueològiques d'ençà de l'any 1983 i sobretot d'una manera continuada a partir de l'any 1993; amb els camps de treball. És previst que aquesta nova publicació es presenti l'any vinent.
La setmana passada, el Consell Comarcal de la Selva, el patronat del Castell, els ajuntaments d'Arbúcies, Breda, Riells i Viabrea i Sant Feliu de Buixalleu van signar un conveni per aportar més diners al castell. Com a prioritat hi ha la rehabilitació de la torre de l'homenatge i el cobriment de la cisterna a finals d'aquest any; i, amb vista a l'any vinent, fer arribar aigua i llum al castell. «Hem parlat amb Cultura de la Generalitat perquè el pla directori sigui una realitat aviat», va explicar dissabte en la presentació del llibre, Joan Puig, president del Consell Comarcal de la Selva.
Publicada al diari "El PuntAvui", 4 d'octubre de 2000 - IMMA BOSCH / Santa Coloma de Farners
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)