Una nova porta medieval al call

Vist: 5551

 

Destapen la porta i l'interior d'una casa medieval que pertanyia al metge jueu Astruc Abraham des Portal. 

El call de Girona no deixa de donar sorpreses. L'Ajuntament de Girona va convocar ahir una roda de premsa d'urgència per comunicar que durant unes obres de rehabilitació efectuades a l'espai interior de la planta baixa del Museu d'Història dels Jueus –on es tenia previst fer uns lavabos públics– s'han posat de manifest nous vestigis medievals de gran rellevància. Concretament, es tracta d'una habitació interna delimitada per l'est per un mur de basament medieval i pel sud per una porta adovellada que s'obre a l'actual carreró Hernàndez (que actualment resta amagat entre els murs del museu i la casa contigua) i de la qual es tenia constància arran d'una rehabilitació externa de la façana sud de la finca efectuada el 2008.

Les troballes, com bé va voler remarcar la directora del Museu d'Història dels Jueus de Girona, Sílvia Planas, “permetran oferir una relectura més precisa de la complexa forma urbana del vell call”.

Com va informar l'alcaldessa, Anna Pagans, acompanyada per la tinenta d'alcalde d'Urbanisme, Isabel Salamaña, i l'arquitecta municipal, Rosa Maria Cànovas, la troballa s'ha comunicat a Patrimoni, i les obres s'han aturat perquè a partir d'ara hi intervinguin els arqueòlegs.

Primeres hipòtesis

Algunes de les primeres conclusions que es deriven d'aquesta primera intervenció d'obres, de l'informe arqueològic i de l'estudi documental és que la porta adovellada –datada a finals del segle XIII o principi del XIV– donava accés a una casa o casal particular de dimensions força importants. I el casal era, al segle XV, propietat del jueu Astruc Abraham des Portal, pertanyent a una família jueva de gran importància, molts dels membres de la qual es dedicaven a les arts i ciències mèdiques.

Així mateix, Sílvia Planas va explicar que aquest element arquitectònic està estretament lligat a un dels espais més significatius i importants del call al segle XV: la sinagoga. Aquest espai, nucli de la comunitat jueva, estava constituït per diferents elements annexionats o interrelacionats entre si, com ara l'escola dels homes, l'escola de les dones, els banys rituals, l'hospital, la carnisseria i altres espais d'ús comunitari.

Publicada a "El Punt" el dia 8 d'abril de 2011, Jodi Camps i Linnell, Girona.

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)