S’enfonsa part de la coberta del castell de Santa Pau

Vist: 494
oberta enfonsada del Castell de Santa Pau. Foto: El Punt Avui
oberta enfonsada del Castell de Santa Pau. Foto: El Punt Avui

Una part de la coberta del castell de Santa Pau es va esfondrar la setmana passada i ahir representants de l’Ajuntament, del Departament de Cultura i dels propietaris es van reunir per analitzar la situació i van concloure que cal fer-hi una intervenció a curt termini per frenar la degradació de l’edifici, aixecat entre els segles XII i XVII i declarat bé cultural d’interès nacional (BCIN).

La intervenció ha de consistir, a grans trets, a refer la coberta i apuntalar les zones que els tècnics determinin. El cost estimat seria d’uns 200.000 euros, va dir ahir l’alcalde, Pep Companys, que va subratllar que el consistori no pot assumir aquesta despesa. En la reunió es va plantejar que la propietat faci l’actuació o que la Generalitat se’n faci càrrec de manera subsidiària i posteriorment passi el cost de les obres als amos. “Fins i tot s’ha parlat d’una possible compra per part de l’administració pública”, va afegir.

No és perillós

Els tècnics que han avaluat l’esfondrament (produït sobre els espais que havien estat ocupats per les monges) i l’estat de l’edifici han determinat que si es genera un col·lapse de la coberta la caiguda serà cap a l’interior, tal com ha passat en aquesta ocasió i, per tant, no caurà res a la via pública. “Ens diuen que l’estructura, els murs, estan en bon estat”, va manifestar ahir Companys.

Publicada al diari "El PuntAvui", 12 de juliol de 2022 - Ramon Estéban - Santa Pau 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)