Dissabte 26 d'abril de 2003 s'inaugura la primera fase dels treballs d'adequació de l'espai
La primera fase de les excavacions de la sinagoga de Besalú han permès delimitar el recinte de tot el call jueu, la seva estructura i la tipologia dels habitatges. Avui s'inaugura la connexió de la sinagoga descoberta al costat del Miqwé amb aquests banys jueus. Ara, es duran a terme més excavacions per definir més bé l'espai i es redactarà un pla director per donar-ne una visió de conjunt. L'Ajuntament ha arribat a un acord amb la Diputació per excavar altres punts arqueològics.
Després de la primera fase d'excavacions que ha permès establir l'existència de la sinagoga, ara s'ha d'adequar l'espai per fer-lo visitable i per ressaltar-ne els elements més destacats. L'Ajuntament, la Universitat de Girona i la Generalitat han invertit 23.000 euros en les excavacions i 30.000 més en els treballs d'adequació. Tot plegat ha posat al descobert les parets de l'antiga sinagoga i la seva planta amb la delimitació de la sala d'oració, la connexió amb banys i el vestíbul. Ara bé, tot i estar pendents de la segona fase d'excavacions, el més destacat és que s'ha establert que els banys són un complement de la sinagoga i, sobretot, s'ha delimitat i dibuixat l'estructura urbana del call, ja que s'ha trobat paviment medieval que fa pensar en l'existència d'una portalada exterior.
Aquestes són les úniques restes físiques d'una sinagoga a Catalunya i revaloritzen tant el Miqwé -un dels pocs a Europa - com el conjunt monumental i històric de la vila. Els detalls de les excavacions seran el motiu de la conferència que pronuncia l'arqueòloga responsable de les excavacions Maria Jesús Lloveras.
La segona fase dels treballs i sobretot la redacció del pla director han de servir per establir un itinerari senyalitzat i documentat pel call. A part del conveni amb la UdG, l'Ajuntament de Besalú n'ha signat un altre amb la Diputació de Girona que preveu inversions de 30.000, 24.000 i 30.000 euros pels pròxims tres anys per excavar i adequar punts d'interès arqueològic com la casa de la moneda o la vil·la romana de Can Ring, on ja s'havia excavat.
Publicada al diari "El Punt", 26 d'abril de 2003 - JORDI CASAS / Besalú
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)