Restauren l’històric arc de Sant Benet del monestir de Sant Feliu de Guíxols

Vist: 232
L'arc de Sant Benet en procés de restauració. Foto:J.Trillas. El PuntAvui
L'arc de Sant Benet en procés de restauració. Foto:J.Trillas. El PuntAvui

L’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols ha iniciat la restauració de l’arc de Sant Benet, en el marc de les obres de la plaça del Monestir. L’aprovació definitiva del projecte, que té un cost de 105.000 euros, ha de servir per dignificar l’antiga portalada del recinte monacal. La intervenció possibilitarà la seva consolidació per evitar possibles despreniments. Però no només això. També servirà per posar-lo a nivell i fer-lo més visitable.

Les obres de restauració es faran en el marc de l’actuació a la plaça del Monestir i es poden considerar “l’avantsala” de la construcció del Museu Carmen Thyssen. Es van començar fora i s’ha anat entrant progressivament al monestir, per fer el futur museu. Al mateix temps, amb la reurbanització de l’avinguda de Juli Garreta (el carrer que desemboca a la plaça del Monestir), tot això passarà a ser de plataforma única.

En el marc dels treballs arqueològics que es porten a terme s’han pogut datar els basaments de part d’una església que data del segle XVIII i que permet descobrir la base del que hauria d’haver estat un campanar. Aquesta obra no es va acabar arran dels problemes amb el mestre d’obres i, també, segurament per problemes econòmics.

Un arc amb història

L’arc de Sant Benet, una mostra de l’arquitectura barroca setcentista, és de fet l’antiga portalada del recinte monacal. Es va construir durant les reformes que s’hi van fer al segle XVIII i va ser enllestida el 1747.

El conjunt de la portalada és un mur de carreus grossos, tallats amb el coronament mixtilini del barroc. La porta és d’arc escarser i està flanquejada per dos parells de columnes que reposen sobre grans pedestals, les quals sostenen un entaulament presidit per l’escut del monestir. Al seu damunt hi ha la fornícula, amb la imatge del sant. L’escultura original va ser destruïda l’any 1936 i ha estat substituïda per una imatge moderna, obra de l’escultor Domènec Fita.

Publicada al diari "El PuntAvui", 10 d'abril de 2023 - Joan Trillas - Sant Feliu de Guíxols 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)