La Ciutadella de Roses

La Ciutadella de RosesLa Ciutadella de Roses és un conjunt arqueològic i monumental ubicat a l'entrada de la població, que presenta el mateix estat en que quedà després de la destrucció d'aquesta plaça forta i de la la vella població de Roses durant les guerres amb els francesos dels segles XVIII i XIX, que motivaren el seu abandonament i el desplaçament de la població fora del recinte fortificat.

La Ciutadella és una gran fortalesa de planta pentagonal estrellada, amb enormes murs atalussats, baluards avançats i elements constructius complementaris. L'estructura del segle XVI, època en que fou construïda per Carles V davant els perills enfront els turcs i els francesos, és la que encara es conserva tot i les reformes i destruccions.

La Porta del Mar, de decoració renaixentista i construïda amb grans carreus de pedra calcària, era l'entrada principal de la fortalesa. També s'hi veuen les casernes de les guerres dels segles XVIII i XIX i el pati d'armes.

En el subsòl de l'interior de la Ciutadella s'han localitzat les restes de la ciutat de Rhode, antiga fundació grega. Aquest barri hel·lenístic es troba no gaire lluny del mur oriental de la Ciutadella, cap a la part central del sector. El sector de ponent és ocupat per nombrosos vestigis de la població medieval, amb notables restes dels murs i de les torres cilíndriques de la seva muralla.

Al nord-oest, sobre un monticle d'escassa elevació, s'enlairen encara els murs de l'església del monestir de Santa Maria de Roses, edifici romànic del segler XI, que manté dempeus bona part dels seus elements i bona part dels quals han estat reconstruïts.

A tocar les ruïnes de la resta de les construccions monàstiques es veuen algunes restes dels murs del primer recinte fortificat de Roses que defensava el monestir i els edificis immediats. A l'extrem oriental del mur de migdia s'adossa una escala de pedra, de fort pendent, que servia d'accés al claustre des de l'exterior de la muralla. A l'angle sud-oest d'aquest recinte hi ha una torre cilíndrica amb talús, d'uns cinc metres d'alçada, que té volta semiesfèrica i està construïda de pedruscall. De la muralla més tardana, construïda en els segles XIII i XIV, resten altres cinc torres i fragments de murs molt malmesos que les unien.

Informació extreta del llibre "Girona Pas a Pas"

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)

lluís Vila, director de l'excavació, a l'antiga vila de la Ciutadella de Roses. Foto: Quim Puig - El PuntAvui
lluís Vila, director de l'excavació, a l'antiga vila de la Ciutadella de Roses. Foto: Quim Puig - El PuntAvui

La Ciutadella de Roses amaga un cas excepcional, una vila que va quedar deserta al segle XVII i que ara ressorgeix amb força

La Ciutadella de Roses amaga una vila suspesa en el temps, un poble medieval abandonat durant el segle XVII, amb motiu de la guerra dels Segadors i l’explosió d’un polvorí, que no va tornar a ser repoblat. Les excavacions arqueològiques, iniciades el 2018, han posat al descobert la traça d’un dels principals carrers de la vila i la part de les illes de cases que el flanquejaven.

Llegeix més...
Restes de la contraescarpa de la Ciutadella de Roses. Foto:empordainfo.com
Restes de la contraescarpa de la Ciutadella de Roses. Foto:empordainfo.com

Localitzen un tram de la contraescarpa de la ciutadella de Roses

Els treballs per a la instal·lació d'un nou col·lector de pluvials al carrer de Tarragona, concretament en el seu tram comprés entre els carrer Lluís Companya i la ronda Miquel Oliva i Prat, han posat al descobert un tram de la contraescarpa de la Ciutadella de Roses, muralla que transcorria en paral·lel a la muralla principal del recinte monumental, i que delimitava el fossat per la seva part exterior.

Llegeix més...
Excavacions a la Ciutadella de Roses
Excavacions a la Ciutadella de Roses

La Ciutadella, més medieval

El II Curs Internacional d’Arqueologia Medieval i Moderna Ciutadella de Roses, organitzat per la Càtedra Roses d’Arqueologia i Patrimoni Arqueològic de la UdG i l’Ajuntament de Roses, ha tingut lloc aquests dies.

Llegeix més...