Administrativament pertany a Besalú, si be eclesiàsticament pertany a la parròquia de Lligordà. Es troba situat a la sortida de Besalú a mà esquerra en direcció a Figueres. La casa és de grans dimensions i a la portalada per la que s'accedeix al pati hi consta la data de 1796. El cadastre de 1732 el descriu com el mas més important de Besalú. Conserven l'arxiu familiar. Tot i que el nom es esmentat al segle XIII, a la casa no s'aprecien estructures que denotin la seva antiguitat, per tant és possible que els antics membres de la nissaga haguessin viscut en un altre indret o casal ja desaparegut. Davant de l'edifici ha una cabana engrandida el segle passat i en la que hi figura una placa amb la inscripció: "1858 Sra. Rosa Siqués i Bosch".
L'arbre genealògic dels Bellsolà comença al segle XIII amb Joan Bellsolà. En aquesta època hi ha notícia que la família Boxols, cavallers de Besalú, eren senyors de la "stacio" de Bellsolà, a la parròquia de Lligordà. Guillem de Boxols casà amb una distingida dama anomenada Agneta, de la qual tingué dos fills: Guillem i Raimunda, que es va casar amb Guillem de Juvinyà, de la notable nissaga d'aquest nom a Sant Joan les Fonts. no obstant això el cognom que perdura fins ben entrat el segle XVIII és el de Bellsolà, ja que Maria Bellsolà i de Noguer es casa amb Cosme Bosch Imbert i Caball, de la important pairalia de Can Bosch d'Avinyonet, l'hereu dels quals, Buenaventura Bosch i Bellsolà és l'últim membre que ha ostentat el nom per línia materna.
Al llarg dels segles, els Bellsolà han entroncat amb llinatges preclars de les nostres comarques com els Noguer de Seguerò, els Puigferrer i Illa de Serinyà, els Subiràs i de Solà d'Olot, els Batlle de Parets, entre molts d'altres..
A Santa Maria de Besalú, hi ha una làpida sepulcral amb l'emblema del sol i la inscripció: "D.O.M. SEPVLTURA D'HIERONVM BELLSOLA, 1644" i dos ossos en forma d'aspa. També en una de les dues portes del Santuari de Sant Ferriol, figura a la llinda el sol i en un carreu lateral, el cognom Bellsolà, si be s'ignora el motiu ja que a l'arxiu familiar no hi consten propietats a la demarcació, possiblement es feu en motiu d'alguna donació.
Informació extreta de: "Els Pobles Gironins - Vol. VI- La Comarca de la Garrotxa (I)" de Maruja Arnau i Guerola
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat )