El mas Marés està situat a l'altiplà de Can Marés, sobre la cala de Canyelles Petites, a uns 150 metres d'altura i regat per la riera de Cuana, dita també Salt del Llop o de Quarentena, per l'existència d'un antic llatzeret.
L'any 1586 els sarraïns capturaren un Antoni Marés en aigües del Cap de Creus, possiblement familiar de Josep Marés, artiller de la ciutat de Girona, que al segle XVII era senyor útil de dit mas, i de Joan Antoni Marés, nebot i administrador de l'heretat, que l'any 1708 denuncià davant de notari que durant la Guerra de Successió (1705-1714) l'exèrcit francès causà moltes destrosses al mas.
Es conserva una estructura circular corresponent a una torre de defensa que comparteix època d'orígen amb el castell de la Trinitat de Roses, bastit al segle XVI per contrarestar les freqüents incursions de pirates i corsaris que assolaven el litoral català, particularment el Cap de Creus. El tema fou debatut a les Corts de Montsó dels anys 1547 i 1552, en que s'acordà construir una línia fortificada al llarg del litoral. El gran dubte consisteix a saber si la torre precedí al mas Marés o viceversa, qüestió que també resoldria el dilema funcional: es construí per protegir un edifici existent o bé aïlladament i com a guaita? Pel que fa a la tipologia, la torre és de planta circular, atalussada i sòlidament bastida amb granit i morter de calç, possiblement dinamitada l'any 1814 durant la retirada de l'exèrcit francès1.
1 "Els masos perduts del Cap de Creus", per Arnald Plujà i Canals
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)