Història de Navata

Veure també: Masos de Navata

Història de Navata - Introducció

Portal Gironí

El topònim de Navata el trobem esmentat documentalment per primera vegada el 10 de maig de l'any 948, en la donació que Gotmar, bisbe de Girona, fa a l'església de Santa Maria de la Seu de Girona, de la vil·la dita Llebrers, en el terme de Navata, situada al comtat de Besalú, que posseeix per herència dels seus pares, per compra i per precepte del rei Lluís1.

Llegeix més...

Petita Història de Canelles - Panoràmica, de Canelles estant. Per Rafael Ortíz. (I)

Rafael Ortiz

Panoràmica, de Canelles estant

 Curiosament l'any 1992, quan va finalitzar la restauració de l'ermita de Canelles, en molt pocs anys següents, va completar-se el darrer èxode dels antics pobladors d'aquest llogaret privilegiat.

Per a celebrar-ho, aquell dia d'estiu de 1992, es va fer un dinar popular a la placeta que hi ha a l'entrada del veïnat. Ara completament remodelada i condicionada.
Alguns dels assistents ho van fer per darrera vegada en la seva vida.

La restauració i el reinici de les activitats a l'ermita, van anar seguides de la defunció dels darrers pagesos, i l'èxode definitiu de famílies primigènies.

Llegeix més...

Petita Història de Canelles - Els Orígens. Per Rafael Ortiz (II)

Rafael Ortiz

ELS ORÍGENS

El Poblat Ibèric del Mas Castellar.

Mas Castellar de PontósQue aquest territori ha estat habitat des de fa molts i molts segles ho testimonia El Poblat Ibèric del Mas Castellar. També dit : El Graner de l’Empordà.

D’ençà que es van iniciar les excavacions al Mas Castellar, pertanyent al municipi de Pontós, programades l’any 1991 s’han posat al descobert 5 fases d’ocupació corresponent a 5 poblacions diferents. Totes elles dins l’Època Ibèrica completa, iniciada a finals del s.VII ac, fins a principis del s. II ac. Les últimes campanyes d’excavació han posat al descobert una d’aquestes ocupacions, la qual correspon a un moment molt important de les bones relacions comercials dels indígenes amb la colònia grega d’Empúries (segle V aC), i això va repercutir en la vida urbana i camperola de l’Empordà, amb l’organització del territori i l’acumulació d’excedents agrícoles sense precedents.

Llegeix més...