Museus

El vescomtat de Cabrera reviu al museu d’Arbúcies

Vist: 325
Vestíbul de l'espai Cabrera a la Gabella. Foto: El Punt Avui
Vestíbul de l'espai Cabrera a la Gabella. Foto: El Punt Avui

La Gabella estrena un espai divulgatiu sobre el passat medieval de la comarca i, de manera especial, sobre la influència del castell de Montsoriu i la nissaga que el va governar.

A Arbúcies, al peu de l’impressionant castell de Montsoriu, una nova secció del Museu Etnològic del Montseny La Gabella explica, des d’aquest cap de setmana, el context històric d’aquella fortalesa i repassa la nissaga dels Cabrera, els influents senyors medievals de la comarca.

Es tracta de l’Espai Cabrera, una construcció de nova planta, de més de 600 metres quadrats de superfície repartits en diferents nivells i equipada amb diversos recursos museogràfics, en què destaquen tres models virtuals de Montsoriu corresponents a tres moments històric, coneguts gràcies a les intervencions arqueològiques que s’han fet en aquell recinte les darreres dècades, dirigides precisament pel museu arbucienc.

Per als investigadors, a la planta superior s’ha preparat una zona de consulta equipada amb un extens fons bibliogràfic especialitzat (d’uns 500 metres lineals). A la planta baixa, per la seva banda, s’hi ha condicionat, entre altres dependències, una sala d’audiovisual.

L’Espai Cabrera ha costat al voltant d’un milió d’euros, finançats amb recursos del fons Feder de la UE, de l’Ajuntament, del Departament de Cultura i de la Diputació de Girona. La gestió del projecte ha anat a cura del Consell Comarcal de la Selva. La inauguració oficial es va fer divendres, amb l’assistència de la directora general del Patrimoni Cultural, Sònia Hernández, que va posar l’Espai Cabrera com a exemple de com han de ser els museus del segle XXI: “Instruments de transformació social i desenvolupament econòmic dels territoris que els acullen i, alhora, un reflex de la voluntat de la mateixa comunitat de participar en la tasca col·lectiva de la construcció de la identitat del nostre país.”

Van acompanyar Hernández l’alcalde, Pere Garriga, el president del Consell Comarcal, Salvador Balliu, i, en representació de la Diputació, el diputat provincial Josep Maria Bagot.

Publicada al diari "El PuntAvui", 26 de setembre de 2022 - Ramon Estéban - Arbúcies

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)