Museus

Una exposició recorda les relacions bèl·liques, socials i comercials de la ciutat de Girona amb França

Vist: 4104

Una exposició al Museu d'Història de la Ciutat de Girona rememora les relacions que la capital gironina ha tingut amb França durant els darrers segles.

ACN/DDG La mostra es titula 'Girona i França. Entre la Guerra i la pau, 1659-1939' i, més enllà de mostrar els episodis bèl·lics de la Guerra del Francès, també es deté a examinar les relacions socials, familiars, econòmiques i comercials que els gironins han tingut en els darrers segles amb els veïns francesos. Per fer-ho, al museu s'han exposat vestits, eines per conrear el camp, armament, quadres i d'altres documents de l'època. L'exposició s'inaugura el 3 d'abril i es podrà visitar fins al setembre del 2009.

Coincidint amb els 200 anys dels setges napoleònics a la ciutat de Girona (1808-09), el Museu d'Història de la Ciutat ha preparat una exposició que recorda els fets però que s'estén més en el temps fins arribar al 1939. D'aquesta manera, els organitzadors volen mostrar que no només hi ha hagut relacions de guerra amb França sinó que, al llarg dels anys, hi ha hagut contacte a banda i banda dels Pirineus ja sigui per feina, família o comerç.

El comissari de l'exposició, Genís Barnosell, ha explicat que volien donar una 'perspectiva més àmplia' que situés el conflicte bèl·lic en el context de les 'múltiples relacions' de Girona amb França des del segle XVII fins a principis del XX. Per això, a l'exposició també es poden veure els diferents canvis de frontera al llarg dels segles i elements de la vida quotidiana a començament del segle XIX, com un teler o eines per conrear el camps, entre d'altres.

Barnosell ha remarcat que algunes de les obres més importants de l'exposició són un esbós de Ramon Martí Alsina (s. XIX) de l'obra 'El gran dia de Girona' que mostra els gironins refusant un atac francès. Es tracta d'una reproducció a petita escala ja que l'obra original és molt més gran i es troba al Museu Nacional d'Art de Catalunya. També hi ha un altre obra de Ramon Martí Alsina, 'El sometent' i un gran retrat de Ferran VII pintat per Vicente López. Barnosell també ha destacat que les armes d'època que s'exposen són 'molt recomanables i també que hi ha un uniforme francès de Correus de l'època que a Catalunya no se n'havia vist mai cap.

En el capítol de les relacions socials, hi ha obres que mostren el contraban que es feia a banda i banda de la frontera i documents familiars que acrediten que persones de la mateixa família havien de travessar la frontera per anar a treballar. També es poden veure publicacions de l'època i propaganda francesa que acusen els resistents gironins de bandolers i covards.

Per completar l'exposició, també s'ha editat un catàleg i s'ha elaborat material didàctic perquè les escoles que visitin la mostra la puguin entendre correctament.

Publicada al diari "Diari de Girona ", 2 d'abril de 2009  

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)