Museus

Analitzen el "sí vull" jueu

Vist: 4301

Es va fer una jornada de treball arran de la cessió d'un contracte matrimonial hebreu.

El passat dijous dia 2 de desembre de 2010 va tenir lloc al Museu d'Història dels Jueus, una jornada de difusió i treball amb motiu de la cessió de la quetubà de Castelló d'Empúries (s.XIV).

El Museu d'Història del Jueus disposa des d'aquest dia d'una peça singular i única, la quetubà de Castelló d'Empúries, un contracte matrimonial hebreu en suport de pergamí, datat el 1377, que un grup d'investigadors de l'Arxiu Històric de Girona van descobrir a la coberta d'un volum notarial del 1473. La peça, singular i única a Catalunya, fa referència al matrimoni entre David Meshulam i Astruga, filla d'Abraham ben Jucef, una parella jueva de la vila empordanesa de Castelló d'Empúries. Ahir, amb motiu de la cessió d'un document tan singular pel Departament de Cultura de la Generalitat i el Patronat Call de Girona, va tenir lloc una intensa jornada de treball i estudi entorn de la peça.

Entre els assistents, va destacar la presència del professor Mauro Peroni, de la Universitat de Bolonya, gran coneixedor dels fons hebreus no només italians sinó mundials, i que és qui el 1998 va atorgar al document el valor que té. Peroni va explicar als assistents que, aprofitant una estada a la ciutat, va comprovar que efectivament aquest pergamí tenia una importància extraordinària, tant per la seva antiguitat com per un estat de conservació gairebé perfecte. Peroni, que en va fer la transcripció i ha estudiat el document, va destacar que aquesta quetubà està íntegrament escrita en hebreu (llevat d'alguna paraula en català, l'idioma més habitual a l'època) i va aprofitar per recordar als arxivers i documentalistes que als arxius i biblioteques d'Europa hi ha milers de manuscrits hebreus com aquest reciclats a les cobertes de llibres.

Segons Peroni, el fenomen de reciclar manuscrits hebreus va durar molts anys, del 1300 al 1500, en una època marcada per la pobresa i el desús de la llengua hebrea, fet que va causar que molts documents antics servissin per revestir les cobertes dels volums notarials.

Restaurat i exposat

La restauració del document es va iniciar l'any passat, una tasca acurada que ha portat a terme la gironina Dolors Velasco. Ara, un cop acabada, l'arxiu l'ha cedit al Museu d'Història dels Jueus de Girona, on està exposada –amb les condicions de llum i humitat adequades– a la sala dedicada a la vida privada i comunitària.

Durant l'acte de presentació, l'alcaldessa de Girona, acompanyada per la directora de l'Arxiu Històric de Girona i el director territorial de Cultura de la Generalitat, Miquel Sitjà, va destacar que, a més de l'exposició pública del document, s'ha generat una bibliografia entorn de la troballa i se n'ha editat un facsímil, que es podrà trobar a la biblioteca del museu. També, pròximament, tothom que ho vulgui podrà disposar de la traducció d'aquest document, que ratifica oficialment l'aliança entre David i Astruba, ara fa més de sis-cents anys.

Publicada al diari "El PuntAvui", 3 de desembre de 2010 - J.C.L. - Girona 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)