Bibliografia

Roca (Rocha), Antich

Vist: 1433

Antich Roca (Rocha)

Matemàtic , metge i filòsof gironí amb dates de naixement i mort desconegudes , que va desenvolupar la seva activitat científica a mitjan segle XVI .

Va exercir de metge i catedràtic de la Universitat de Barcelona . Va escriure comentaris a la Física d'Aristòtil i a la Isagoge de Porfiri , així com altres treballs de filosofia , gramàtica i literatura . La seva obra més coneguda és, però , un tractat d'aritmètica escrit amb una finalitat explícitament didàctica : "no tindrà de què queixar el filòsof , no el geòmetra , no el músic , no l'astròleg , no el cosmògraf , no l'arquitecte , ni es queixaran tampoc de mi els negociants , ni tots els mecànics " ; d'aquesta manera expressa Rocha els diversos camps del saber que necessiten d'aquesta disciplina A la dedicatòria diu haver utilitzat obres de 49 autors per compondre la seva, entre els quals hi ha els espanyols Pedro Sánchez Ciruelo , Juan d'Ortega , Juan Pérez de Moya i Juan de Iciar . L'aritmètica està exposada amb claredat i abundància d'exemples . El llibre quart de la segona part es refereix al " art major " ; és doncs, un tractat d'àlgebra , basat en els de Marc Aurel i Juan Pérez de Moya . En la teoria d'equacions assenyala expressament : "He determinat seguir Marc Aurel , alemany " . Classifica les equacions, com fa aquest autor , en vuit tipus :
ax = b / ax2 + bx = c
ax2 = b / ax2 + c = bx
ax3 = b / ax + c = ax2
ax4 = b / ax4 + bx2 = c
No obstant això en les notacions de Rocha i Pérez de Moya , es fa un pas enrere en utilitzar de nou una nomenclatura rudimentària . És també autor de la traducció d'un manual francès de Càlcul mercantil.

Informació extreta del web www.mcnbiografias.com

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)