Arxius

Sant Joan demana que s'apadrinin llibres del segle XV per restaurar-los

Vist: 5000

Arxiu de Sant Joan de les AbadessesEl treball, que abastaria 40 volums, es pensa encarregar a les monges de l'ordre de sant Benet del monestir de Sant Pere de les Puel·les.

L'arxiu del monestir de Sant Joan de les Abadesses ha engegat una campanya per aconseguir restaurar 40 llibres del segle XV que estan en molt mal estat. El cost, però, és molt elevat. Per això s'ha proposat un sistema d'apadrinament de volums, en què cada persona, grup o entitat podrà apadrinar la restauració d'un o més volums. Segons el rector de Sant Joan, David Compte, "es tracta d'un projecte urgent i necessari per tal d'evitar la pèrdua definitiva de la informació d'aquests llibres" i el seu estat de degradació "que fa segles que dura".
Compte va explicar que, malgrat la bona qualitat del paper d'aquests llibres, "que és italià", la humitat ha provocat que la proliferació de microorganismes hagin trencat les fibres del paper. Molts fulls estan enganxats entre ells i el paper es desintegra "i es converteix en pols". La tinta que es va utilitzar també tenien molts components metàl·lics que han cremat el paper provocant forats. La feina per salvar aquest patrimoni, però, és immensa, "ja que estem parlant de més de 6.000 pàgines", va detallar Compte.
La idea és portar els quaranta volums al taller del Monestir de Sant Pere de les Puel·les, on les monges benetes que l'habiten en són especialistes. El cost per restaurar un sol volum gira entorn els 1.300 i 1.900 euros "i per això busquem aquests apadrinaments entre la gent que s'estima el monestir, que s'estima el país, o que té sensibilitat cultural", explica Compte. Per fer-se padrí només cal omplir una butlleta.
Compte va posar especial èmfasi en el fet que la majoria de llibres d'aquest tipus "del nostre país" han estat destruïts al llarg de la història "i per tant, a Sant Joan ens podem considerar uns privilegiats". Malgrat és evident que els llibres no s'han estudiat "full per full" sí que se sap que es tracta de documentació notarial, com ara testaments de l'època, o també de moviment parroquial, és a dir, naixements, defuncions o núpcies, entre d'altres.
D'altra banda, també es va destacar que el període històric que abasten els volums és de gran importància: concretament abasten des del final de l'abadiat d'Arnau de Vilalba fins a l'inici del de Miquel Isalguer, anys en que hi va haver la descoberta del Santíssim Misteri, el terratrèmol de 1428, les guerres amb Castella o la construcció del claustre actual.

Podeu trobar més informació a: http://www.monestirsantjoanabadesses.cat/noticies/2014/ingent-restauracio-de-40-volums-del-s-xv/

Publicada al diari "El PuntAvui", 15 de desembre de 2014 - Ruth Espuny - Sant Joan de les Abadesses 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)