L'Arxiu del Pla de l'Estany digitalitza el seu fons de premsa local i d'actes de plens i padrons dels pobles.
La premsa local i les actes dels plens i els padrons de la majoria de pobles del Pla de l'Estany dels últims 150 anys ja es poden consultar des de casa, a través d'internet. L'Arxiu Comarcal del Pla de l'Estany va finalitzar ahir el gruix de la digitalització d'aquesta documentació, un fons que abasta unes 48.000 pàgines de 47 capçaleres de revistes i butlletins publicats entre els anys 1886 i el 1990, i 46.000 pàgines d'actes de plens municipals i padrons de tots els pobles, –excepte Banyoles, que s'anirà digitalitzant mica en mica– del període 1860 - 1980.
Pla d'ocupació
Del procés de passar el material de format paper a format digital n'han tingut cura setze persones contractades per la Generalitat –després de superar una selecció i d'haver fet un curset de formació– en el marc del pla d'ocupació de digitalització del patrimoni documental català, i que s'ha aplicat també en els altres arxius comarcals del país. "Serà de gran utilitat als investigadors, però també per als ciutadans en general", comentava ahir la directora de l'arxiu, ubicat al Monestir de Banyoles, Núria Batllem. Per accedir al fons cal entrar al lloc http://cultura.gencat.cat/arxius/acpe.
A més dels documents esmentats, s'han digitalitzat dos fons molt singulars, vinculats als ajuntaments de Crespià i de Fontcoberta. Són, respectivament, els llibres de comptes de l'Hospital de Pobres –que depenia del bisbat però estava dipositat a l'Ajuntament– entre 1753 i 1855 i la documentació econòmica de la parròquia de Sant Sadurní de Vilavenut, que va dels segles XVII al XIX.
Publicada al diari "El PuntAvui", 1 de febrer de 2011 - Ramon estéban - Banyoles
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)