Es tracta de 350 dipòsits d'entre els segles IV i I aC, dins dels quals han localitzat materials molt diversos, majoritàriament fragments de ceràmica.
L'empresa Antequem, en coordinació amb l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica de Catalunya (ICAC) i sota la supervisió dels serveis territorials de Cultura de Girona, ha estat l'encarregada d'excavar en uns dos mil metres lineals (per una amplada d'entre vint i trenta metres) als terrenys afectats per l'obra del nou enllaç de l'AP-7 a Vilademuls (al Pla de l'Estany) i a la connexió de l'autopista amb l'N-II. S'han localitzat i datat tres jaciments (Mas Vidal i, darrerament, el del Mas dels Frares i el del Camp de l'Hospitalet), tots al municipi de Vilademuls. En total, han aparegut unes 350 sitges ibèriques, cavitats al sòl que poden arribar a fer uns 2,5 metres de profunditat i que antigament servien per emmagatzemar els cereals. Es calcula que daten d'entre els segles IV i I aC.
De sitja a abocador
Segons explica la codirectora de l'excavació, Lourdes Moret, la dimensió de la sitja depenia de la productivitat i de les necessitats de la població en aquell moment. Un cop quedaven en desús, els habitants les utilitzaven per abocar-hi les escombraries, un fet cabdal que ha permès ara recuperar molts objectes que hi havia a l'interior i, així, tenir la datació exacta del seu abandonament. Actualment, ja no queda cap rastre d'aquestes estructures perquè l'asfalt i la terra han tornat a tapar les prospeccions, un cop els arqueòlegs van acabar la seva feina la primavera passada. De fet, l'enllaç de l'AP-7 ja està en servei des del juliol.
Molt material
Ara, però, la feina dels arqueòlegs es trasllada al laboratori, per estudiar i catalogar les peces que han trobat al subsòl. Abundant material de ceràmica romana i ibèrica. Els treballs d'excavació han permès extreure i catalogar centenars de peces, la gran majoria, de ceràmica.
El més abundant han estat peces de cuina, àmfores, contenidors de líquids. Algunes són ibèriques i d'altres, d'època romana, fet que demostra la coexistència de les dues cultures. Les àmfores itàliques confirmen també que era una zona de comerç i d'importació.
Algunes s'han trobat en molt bon estat i podran ser restaurades. Així mateix, també s'han localitzat monedes –algunes d'Empúries i d'altres de Tarragona–, així com elements de la vida quotidiana, com ara agulles de bronze, objectes de ceràmica del món funerari, estris per filar i una destral força ben conservada.
Publicada al diari "El PuntAvui", 15 d'agost de 2014 - ACN - Vilademuls
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)