El tresor que s´amaga a Roca Foradada

Vist: 4477

Melianta - Roca ForadadaEs tracta del primer jaciment de l'època del paleolític en un assentament a l'aire lliure de la comarca del Pla de l'Estany, on es realitza una excavació sistemàtica.

La comarca del Pla de l'Estany és un territori ric on es concentren diversos jaciments arqueològics de diferents èpoques. Entre ells el de Roca Foradada, al terme municipal de Fontcoberta, concretament al veïnat de Melianta, on actualment s'estan duent a terme importants excavacions.

Roca Foradada és un jaciment en superfície, ubicat en un camp de conreu d'uns 800 m2, que respon a un antic assentament a l'aire lliure en el qual habitaren comunitats del neandertal. Va ser descobert l'any 1982 per Joan Abad i Santi Serra, investigadors paleolitistes i membres de l'Associació Arqueològica de Girona, i per primera vegada s'hi estan duent treballs d'exploració gràcies a l'interès d'un equip d'arqueòlegs gironins que s'han bolcat en el projecte, Alfons Díaz i Albert Aulines. En aquest context, cal destacar l'ajuda financera de l'Ajuntament de Fontcoberta i el permís del propietari del terreny on s'emplaça el jaciment, Sr. P. Roca.

L'equip d'arqueòlegs està format per Alfons Díaz, del Centre de Recerques Arqueològiques (CRA), i Albert Aulines, de l'Associació Arqueològica de Girona, tres estudiants de la Universitat de Girona i dos voluntaris aficionats. Tots ells treballen a "marxes forçades" per descobrir les restes paleolítiques que s'amaguen al subsòl. En el curs d'aquesta setmana s'incorporaran a l'equip tres estudiants més de la mateixa universitat.

Del 5 al 14 del març passat aquest equip d'arqueòlegs van començar a fer els primers sondejos al jaciment, que van donar resultats molt esperançadors. Des del 18 d'agost hi estan treballant de nou i s'hi estaran fins a finals d'aquesta setmana per tal de trobar més material per documentar. En aquestes primeres excavacions l'equip d'arqueòlegs ha trobat peces lítiques de la cultura mosteriana i de talla Levallois, corresponents al període cronocultural del paleolític mitjà, aproximadament d'entre 80.000 i 40.000 anys. Cal destacar que és la primera excavació sistemàtica en una estació en superfície al Pla de l'Estany. Amb aquestes excavacions s'examina l'evolució de les capacitats tecnològiques d'aquelles comunitats humanes, per intentar comprendre el seu dinamisme cultural retingut en aquest material lític conservat. La indústria lítica recuperada està confeccionada sobre roques locals, quars, quarsita i corneana, i en petites quantitats pòrfirs, lidites i sílex. Es creu que la seva procedència podria ser de les terrasses fluvials dels rius Ser i Fluvià, i de les terrasses de Centenys, centres d'aprovisionament propers al ?jaciment. Amb aquest tipus de material aquestes comunitats del neandertal que s'assentaven al jaciment de la Roca Foradada construïen les eines per a la seva supervivència.

Context històric

Els anys 80 un grup d'investigadors del paleolític va realitzar una sèrie de prospeccions arqueològiques dins l'àmbit de la prehistòria en el territori del Pla de l'Estany, canviant el paradigma que existia fins al moment, el qual parlava que l'home del paleolític només s'assentava en coves i abrics. En aquestes sortides de camp es descobriren un conjunt d'assentaments paleolítics en superfície, la qual cosa demostrava que aquelles comunitats paleolítiques no només habitaven en coves, sinó que s'aprofitaven els recursos naturals que els proporcionava el territori creant assentaments a l'aire lliure. Entre tots aquests, el més important, per la indústria lítica recuperada, és el de Roca Foradada. El 1989 es van realitzar unes segones prospeccions al jaciment i entre totes dues van acumular més de 2.000 artefactes lítics.

Arran d'aquests treballs, explica Alfons Díaz, "va sorgir la idea de fer les primeres excavacions a Roca Foradada i gràcies a l'Ajuntament de Fontcoberta, que ha cregut des del primer moment amb el projecte i al Sr. P. Roca, propietari del terreny on s'ubica l'assentament, es va fer la primera intervenció a principis de març d'aquest any". En aquestes primeres excavacions l'equip d'arqueòlegs va trobar peces lítiques de la cultura mosteriana i de talla Levallois del període cronocultural del paleolític mitjà, aproximadament entre 80.000 i 40.000 anys.

Aquest proper dissabte es farà una visita guiada al jaciment de Roca Foradada per a qui hi estigui interessat, a partir de dos quarts d'onze del matí.

Publicada al diari "Diari de Girona ", 25 d'agost de 2014 - David Güell - Girona 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)