El Ametllers, la principal vil·la romana de la demarcació, serà per fi visitable l'estiu vinent.

Vist: 4031

Els arqueòlegs donen per acabada la recerca a la part superior del famós jaciment de Tossa

Les espectaculars restes de la vil·la romana dels Ametllers, que inclouen els vestigis d'una piscina, uns banys termals i uns mosaics, es condicionaran els pròxims mesos perquè siguin visitables a partir de l'estiu vinent, segons va anunciar ahir l'alcaldessa de Tossa. Els treballs corresponents estan valorats en 186.000 euros (30 milions de pessetes), que aportaran l'Ajuntament i la Generalitat en una proporció que encara no s'ha concretat. La campanya arqueològica d'aquest any ha posat al descobert dues habitacions més; d'on han tret la quarta columna decorativa que rescaten en aquest jaciment.

Després de quatre campanyes seguides que han servit perquè arqueòlegs de la UdG desenterressin la part superior del jaciment (una àrea rectangular d'uns 1.800 metres quadrats), la recerca en aquesta part dels Ametllers es dóna per acabada. Les pròximes setmanes s'hi faran unes obres de consolidació dels murs i, tot seguit, es prepararan les restes de la luxosa vil·la romana (I aC-V) per fer-les visitables. A mitjà termini, les excavacions continuaran a l'escalinata i la part inferior de la vil·la.

El projecte corresponent és obra de Martirià Figueras. A grans trets, consisteix a enjardinar els espais no edificats, cobrir amb grava l'interior de les estances (menys les que conservin mosaics, que se substituiran per unes reproduccions), omplir les piscines amb una combinació d'elements que imitin l'aigua en moviment i obrir una ruta que circuli entre les estructures (s'utilitzarà la fusta tractada en els llocs on s'hagin de salvar desnivells). A l'extrem sud-oest s'aixecarà un mur que servirà de contenció (el jaciment ocupa un espai molt inclinat) i, alhora, de talaia, ja que s'hi farà passar el camí de les visites a través d'unes escales. Aquest mur el faran just al darrere del lloc d'una paret original, d'uns sis metres d'altura, que va caure. No han decidit si la paret derruïda (perfectament distingible sobre els murs de les habitacions, ja que devia baixar gairebé com una sola peça) es recol·locarà al seu lloc, una operació que resultaria molt cara. L'accés s'obrirà a l'extrem sud-est del jaciment. . Segons els plans de l'Ajuntament, totes les visites es faran amb la supervisió d'un guia. El projecte preveu que uns pannells informatius ajudin a fer més comprensible la visita.

Romans en lloc del fons Palau i Fabre

R.E. · L'antic hospital de Sant Miquel, que havia de ser la seu de la col·lecció pictòrica de Josep Palau i Fabre, finalment emplaçada a Caldes d'Estrac, serà el marc d'un centre de divulgació del món romà, segons ha decidit aquesta setmana l'equip del govern municipal. Situat just al davant de la vil·la dels Ametllers, el nou servei podria ser una peça clau de l'oferta global de Tossa respecte del coneixement i la difusió del món antic i un atractiu de primer ordre per al turisme «cultural» que es pretén per al municipi. Mentrestant, els arqueòlegs que ultimen la present campanya, codirígits per Lluís Palahí i Francesca Jiménez, fa pocs dies van descobrir dues habitacions més a l'extrem nord-est del recinte on han aparegut moltes restes de teules i dels murs, així com una sèrie de dolium (grans recipients per guardar-hi líquids). En el farciment d'una cisterna d'un altre punt del recinte hi han trobat una columna de marbre amb decoració helicoïdal, similar a un altre exemplar desenterrat temps enrere. Reproduccions d'aquestes columnes i de les escultures que hi han anat trobant es podran veure al jaciment a partir de l'estiu.

 

Publicada al diari "El PuntAvui", 9 de novembre de 2002 - Ramon Estéban - Tossa de Mar

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)