TINA CASADEMONT / Sant Julià del Llor Unes excavacions fetes la setmana passada a les restes de la Cavorca, a Sant Julià del Llor, han permès confirmar que aquesta construcció és d'època romana.
Els treballs van anar a càrrec d'un equip de set arqueòlegs dirigits per Joan Llinàs i Marc Sureda, amb la col·laboració de l'empresa de gestió de patrimoni arqueològic i cultural Janus, la Universitat de Girona i l'Ajuntament de Sant Julià del Llor. Ara obriran una fase d'investigació per poder-ne precisar la data.
Joan Llinàs i Jordi Merino es van sorprendre pel bon estat de les restes de la Cavorca de Sant Julià del Llor quan estaven treballant en la realització de l'inventari del patrimoni de la Selva, que els va encarregar el Consell Comarcal. Per això van decidir de posar-se en contacte amb el propietari i l'Ajuntament i treballar en l'estudi i conservació d'aquesta construcció. Les dues parts s'hi van avenir sense cap problema i, amb la col·laboració de la UdG, la setmana passada es van dur a terme els sondejos corresponents en el mateix terreny. La Cavorca, les restes de dues cases quadrades, consta d'un pany de paret d'una altura superior als 2,5 metres i d'uns 4 metres de llarg. El costat interior està compartimentat amb dues cambres i una coberta de volta que, segons Llinàs, «s'ha conservat de manera pràcticament miraculosa fins a avui. L'excavació els ha permès confirmar que tot el sistema de construcció fonamental és de l'època romana, però la cronologia no es pot precisar amb exactitud. Aquest serà l'objectiu de la fase d'in vestigació que obriran ara, en la qual també decidiran en quina direcció s'ha de restaurar i consolidar el monument. Joan Llinàs ha fet una valoració molt positiva dels treballs, ja que suposen una bona oportunitat per donar una major difusió a les restes romanes de la Cavorca.
Publicada a "El Punt" el dia 25 de desembre del 2000
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)