Troben al jaciment del Camp dels Ninots un quinzè bòvid, amb l’esquelet sencer i de proporcions menors, que ajudarà a la investigació sobre finals del pliocè. La fotografia de fa 3,1 milions d’anys va ampliant-se, de contingut i de protagonistes.
La campanya d’excavació que l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) ha endegat un any mes al Camp dels Ninots de Caldes de Malavella ha posat al descobert un altre esquelet de bòvid sencer d’aquest període prehistòric, el quinzè que es localitza en aquest indret i en el mateix estrat temporal (finals del pliocè). A més d’aquesta troballa, els arqueòlegs han recuperat, del sòl argilós d’aquest antic cràter d’un volcà reconvertit en un gran llac en la prehistòria, moltes empremtes vegetals, peixos i petits vertebrats.
“Estem ampliant la fotografia d’aquell moment de la història de la Terra en què hi va haver l’últim gran canvi climàtic, i del qual hi ha un cert buit pel que fa a coneixement. La conservació excepcional d’esquelets complets i en connexió anatòmica de grans i petits vertebrats, corresponents a espècies molt poc representades en el registre fòssil internacional, són el que fan d’aquest un patrimoni singular”, destaquen Bruno Gómez i Gerard Campeny, directors del projecte Camp dels Ninots.
El nou esquelet de bòvid, un Alephis tigneresi, està sencer i correspon a un individu adult; malgrat la seva mida, és proporcionalment més petit que els anteriors trobats. Un aspecte morfològic que els especialistes investigaran per aportar més informació sobre l’evolució d’aquesta espècie animal i de les seves dinàmiques socials.
Aquesta vegada, l’excavació s’ha centrat al sector de Ca n’Argilera, que en els últims anys ha donat tan bons resultats. Una vintena d’investigadors procedents de d’universitats i centres de recerca nacionals i internacionals participen en el projecte.
L’Aquae, a punt
A més de la recerca científica, les diferents administracions públiques, en col·laboració amb l’equip de recerca, estan desplegant un pla de patrimonialització del jaciment per tal de dotar-lo d’una sèrie d’equipaments i recursos logístics orientats al turisme cultural i a l’educació. L’espai Aquae n’és el principal puntal, i l’Ajuntament de Caldes de Malavella ja ha anunciat que s’inaugurarà aviat, pels volts de la festa major.
Des de fa tres campanyes, la planta superior d’aquest edifici històric, situat al nucli antic del municipi, a tocar les termes romanes, allotja l’equip de recerca durant els treballs de camp i disposa d’un modern laboratori de restauració que permet fer treballs de consolidació i restauració del material paleontològic extret.
Publicada al diari "El PuntAvui", 1 de juny de 2019 - Jordi Camps Linnell - Caldes de Malavella
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)