Les excavacions al Castellum Fractum de Sant Julià permeten descobrir els fonaments d'una torre de defensa

Vist: 4231

Els arqueòlegs, que avancen en la interpretació del jaciment, n'intuïen l'existència.

Dani Quijano / Sant Julià de Ramis · La desena campanya d'excavacions al Castellum Fractum de Sant Julià de Ramis, la quarta consecutiva que dirigeix l'arqueòloga Isabel Miquel, ha permès la descoberta dels fonaments d'una important torre de defensa de l'època del Baix Imperi, l'existència de la qual els arqueòlegs ja intuïen. D'altra banda, l'Ajuntament de Sant Julià editarà una guia històrica i arqueològica de la muntanya dels Sants Metges que sortirà publicada per la festa major del poble, a mitjan setembre.

Segons l'historiador Josep Maria Nolla, coresponsable del grup de recerca d'arqueologia i prehistòria de l'Institut del Patrimoni Cultural de la UdG, la confirmació de l'existència de la torre permet avançar en la interpretació del jaciment, de la seva estructura i distribució. Nolla, a més, destaca les característiques d'una torre poc convencional, d'aproximadament 3,5 per 4 metres de base, i d'entre 5 i 6 metres d'alçada, feta amb carreus de pedra calcària o sorrenca: «És una torre de defensa interna, i d'aquestes no n'hi ha gaires. Però resultava molt efectiva, ja que permetia cobrir a la perfecció la porta i el camí d'accés.» Les excavacions, que han seguit un esquema diferent del d'altres anys, per torns i sense jornades intensives dels participants, també han permès rebaixar part del terreny.

Prioritzar la difusió

D'altra banda, l'alcalde de Sant Julià, Narcís Casassa, ahir ja tenia a les mans una prova d'impressió del que ha de ser la guia històrica i arqueològica de la muntanya dels Sants Metges, que està previst que surti publicada per la festa major del poble, a mitjan setembre. Aquesta guia, de caràcter pedagògic i que és fruit del conveni signat amb la concessionària d'autopistes Acesa, ha estat elaborada per l'Institut de Patrimoni Cultural de la UdG, sota la coordinació de Josep Maria Nolla. Narcís Casassa, que afirma que a partir d'ara posaran l'accent en la difusió del ric patrimoni històric i mediambiental de la muntanya, també va explicar que l'Ajuntament promourà l'inici de les obres de museïtzació dels jaciments abans de final d'any.

Publicada a "El Punt" el dia 29 de juliol del 2005

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)