La Comissió del Patrimoni aprova la museïtzació de les restes de la muntanya de Sant Julià de Ramis

Vist: 3701

S´introduiran elements de senyalització i d´explicació per tal que el visitant pugui saber en tot moment què és i què representa el que té al seu davant.

D.B. - Girona - La Comissió del Patrimoni Cultural de Girona va donar el seu vistiplau ahir al projecte de museïtzació de les restes arqueològiques de diverses èpoques que es conserven a la muntanya de Sant Julià de Ramis i, d´altra banda, no va posar cap impediment a l´aprovació del pla director del Monestir de Sant Feliu de Guíxols.

El delegat de Cultura a Girona, Josep Quintanas, va valorar la importància d´aquests dos projectes, que permetran, d´una banda, facilitar la visita a les ruïnes del cim de la muntanya de Sant Julià, també coneguda com dels Sants Metges, i de l´altra, avançar en la recuperació i destinació a altres usos de l´antic monestir guixolenc.

Narcís Casassa, alcalde de Sant Julià de Ramis, ha valorat molt positivament l´aprovació del projecte que promou el seu equip de govern municipal i ha explicat que la intenció és facilitar la visita a la muntanya.

A banda de la gran fortalesa de l´era moderna i d´una església amb elements de diverses èpoques, la muntanya dels Sants Metges conserva les restes d´un important poblat ibèric, amb restes d´una antiguitat que remunta fins al segle 5 abans de Crist, però també conserva les restes d´una important fortalesa, l´anomenat castellum fractum, que va ser operatiu entre els segles IV i VIII de la nostra era. La Universitat de Girona s´ha fet càrrec els darrers anys de les excavacions arqueològiques i la recuperació d´aquest patrimoni.

El projecte de musealització «no comportarà la reconstrucció de res», va assegurar Narcís Casassa, que en tot moment s´ha mostrat partidari de ser «molt respectuosos» amb les restes originals que conserva la muntanya.

Únicament s´introduiran elements de senyalització i d´explicació per tal que el visitant pugui saber en tot moment què és i què representa el que té al seu davant.

Per la seva banda, Miquel Lobato, alcalde de Sant Feliu de Guíxols, va assegurar que compta amb el «compromís econòmic de la Generalitat» per iniciar aquest 2005 les obres de millora dels accessos a totes les plantes del monestir, que s´ha de convertir en un «centre cultural de gran importància».

Publicada a "Diari de Girona" el dia 15 de gener del 2005

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)