Les excavacions a la vil·la romana del Pla de l'Horta, dirigides per Lluís Palahí, se centren ara en els magatzems. S'hi han excavat 1.000 m², però es calcula que el conjunt era 10 cops més gran.
Els arqueòlegs han descobert a la vil·la romana del Pla de l'Horta de Sarrià de Ter dues grans premses de vi, de dos metres i mig de diàmetre cadascuna, i un conjunt de dipòsits de decantació, des d'on el vi s'abocava a les bótes perquè fermentés. Després de diverses campanyes centrades en la part residencial del conjunt –on han aparegut diversos mosaics–, la sisena campanya d'excavacions ha tingut com a objectiu, entre l'abril passat i finals d'aquesta setmana, la zona on hi havia els magatzems de la vil·la i altres espais relacionats amb les feines del camp. Segons el director de les excavacions, Lluís Palahí (UdG), tot i que les restes que s'han localitzat pertanyen al segle IV dC, hi ha constància que la vil·la j a tenia aquestes dependències des del segle I dC. Actualment ja s'han excavat uns 1.000 metres quadrats de l'antiga vil·la romana, però es calcula que la superfície del conjunt podria superar els 10.000 metres quadrats.
Durant aquesta campanya, els arqueòlegs també han excavat altres parts de la zona residencial de la vil·la. Per exemple, han desenterrat les restes del porticat que presidia l'entrada a la casa i també han completat el perímetre d'algunes de les habitacions que havien començat a estudiar prèviament.
La comissió de Patrimoni va aprovar recentment el projecte per instal·lar una coberta de metall i vidre de 660 metres quadrats que protegeixi les restes de la vil·la romana i permeti que puguin ser obertes al públic. Construïda a mitjan segle I aC, la vil·la va existir fins al segle V dC, i ha estat declarada bé cultural d'interès nacional (BCIN).
Publicada a "El PuntAvui" el dia 27 de juny de 2013, ACN, Girona
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)