Quart vol fer visitable el Poblat Ibèric del Puig d'en Rovira

Vist: 140
Puig d'en Rovira - Quart  (Foto:portalgironi.cat-2016)
Puig d'en Rovira - Quart (Foto:portalgironi.cat-2016)

L’Ajuntament de Quart preveu tirar endavant en la sessió plenària del dia 4 d'abril de 2024 l’aprovació inicial del conveni de cessió temporal del jaciment Puig d’en Rovira de Quart, situat dins d’una finca de la família Prat al nucli de la Creueta.

Es tracta d’un conveni d’ús d’aquest poblat ibèric a través del qual la família Prat cedeix una superfície de més de 58.000 m2 a l’Ajuntament de Quart, per un període de 50 anys, amb l’objectiu de realitzar-hi excavacions i actuacions arqueològiques. La finalitat és rehabilitar i adequar-lo perquè la ciutadania el pugui visitar. L’alcalde del municipi, Ferran Rodero, ha remarcat que “es tracta d’un projecte estratègic per al municipi. Amb aquesta col·laboració publicoprivada es vol posar en relleu un poblat ibèric que ha estat sempre a esquenes dels veins i veïnes i que ara, gràcies a la generositat de la família Prat, podrem fomentar-lo i promocionar-lo per donar-lo a conèixer arreu del territori”.

El jaciment al Puig d’en Rovira és el testimoni més antic que es té de l’existència de societat humana a Quart. Es tracta d’un poblat ibèric fortificat que va ser habitat durant uns 400 anys, entre els segles V a.C i II a.C. Els seus habitants vivien de l’agricultura i la ramaderia i duien una vida autònoma i autosuficient. Fins ara, entre les seves restes arqueològiques s’hi han trobat nombroses peces de ceràmica. Per tant, aquest seria el precedent més antic de la tradició terrissaire del de Quart.

El conveni s’ha dut a terme amb el suport de la Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya i el Consorci de les Gavarres.1

Nota publicada de la sessió del Ple de l'Ajuntament de Quart el 4/4/2024:

Col·laboració publico-privada per posar en relleu el poblat ibèric de Quart

Un altre dels punts aprovats a la sessió plenària va ser l’aprovació inicial del conveni de cessió temporal del jaciment Puig d’en Rovira de Quart, situat dins d’una finca de 57.818 m2 de la família Prat al nucli de la Creueta.

Es tracta d’un conveni d’ús d’aquest poblat ibèric a través del qual la família Prat el cedeix gratuïtament a l’Ajuntament de Quart, per un període de 50 anys, amb l’objectiu de realitzar-hi excavacions i actuacions arqueològiques. La finalitat és rehabilitar i adequar-lo perquè la ciutadania el pugui visitar.

L’alcalde del municipi, Ferran Rodero, ha esmentat que «es tracta d’un projecte estratègic per al municipi. Amb aquesta col·laboració publicoprivada es vol posar en relleu un poblat ibèric que ha estat sempre abandonat i que ara, gràcies a la generositat de la família Prat, podrem fomentar-lo i promocionar-lo per donar-lo a conèixer arreu del territori».

En l’elaboració d’aquest conveni també s’ha dut a terme amb el suport de la Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya i el Consorci de les Gavarres.

El jaciment al Puig d’en Rovira és el testimoni més antic que es té de l’existència de societat humana a Quart. Es tracta d’un poblat ibèric fortificat que va ser habitat durant uns 400 anys, entre els segles V a.C i II a.C. Els seus habitants vivien de l’agricultura i la ramaderia i duien una vida autònoma i autosuficient. Fins ara, entre les seves restes arqueològiques s’hi han trobat nombroses peces de ceràmica. Per tant, aquest seria el precedent més antic de la tradició terrissaire del de Quart.2

1 Publicada al diari "El PuntAvui", 5 d'abril de 2024 - Maria Saguer - Quart 
2 Web Ajuntament de Quart

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)