Aquest any han localitzat més fragments de mosaics i estucs de paret.
Nous trossos d'un mosaic, fragments d'estucs de paret pintats i una placa de marbre, tot d'època romana, han aparegut a la campanya d'excavacions d'aquest any al jaciment del veïnat de Raset, a Cervià de Ter, on també hi ha uns enterraments medievals.
El material d'època romana correspon a una vil·la descoberta el 1999. El director de les excavacions, Daniel Punseti, ha explicat que sumades a les peces localitzades en les campanyes anteriors, amb les d'aquest any ja són vint-i-cinc els fragments del mosaic rescatats: «Si l'any vinent n'apareixen més - avancen els arqueòlegs - es podrà esbossar de manera hipotètica la forma del mosaic i els elements geomètrics que el decoraven.» Amb la informació de què es disposa en aquests moments, només es pot afirmar que el mosaic estava elaborat a còpia de tessel·les blanques i negres. Aquests dos tons, més el vermell, es distingeixen als trossos d'estucs de paret que també s'han desenterrat durant la campanya d'aquest any. «Són uns colors molt intensos», han descrit els investigadors. La relació de material d'època romana la completa una placa de marbre blanc, de 15 per 30 cm, la procedència i funció de la qual es desconeix.
Quant a la necròpolis medieval, es tracta de tres enterraments, força malmesos perquè estaven prop de la superfície i van quedar afectats pels conreus.
Aquestes excavacions han estat promogudes per l'Ajuntament. Unes rases obertes als anys 70 van fer aflorar materials d'època romana, però els primers treballs científics es remunten al 1999, quan es va fer una excavació d'urgència arran de les obres d'una urbanització. En aquell moment van aparèixer els primers materials del que posteriorment es va identificar com una vil·la romana. La recerca es va interrompre fins a l'estiu de l'any passat.
Publicada al diari "El PuntAvui", 16 de novembre de 2003 - Ramon Estéban - Cervià de Ter
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)