L'excavació d'una cambra al puig del Castell confirma la importància del poblat iber

Vist: 4707

Els treballs al jaciment, a Cassà de la Selva, s'acaben avui.

LAURA PORTAL / Cassà de la Selva · L'excavació d'una cambra ha confirmat els indicis que ja es tenien sobre la importància del puig del Castell de Cassà. Es tracta d'un jaciment iber que fa anys que s'està excavant, però fins ara els treballs no havien donat uns resultats tan determinants. En la campanya d'aquest estiu, que s'acaba avui, hi han participat divuit voluntaris locals i tres arqueòlegs.

Els treballs al puig del Castell d'aquest any han estat molt fructífers. El pla inicial previst incloïa l'excavació específica d'una de les cambres, a la zona nord-est, per trobar els nivells d'ocupació concrets i poder fer una cronologia i estratigrafia més completa que pogués ser extrapolable a tot el jaciment. La investigació ha ajudat, doncs, a confirmar el que ja es preveia, que el jaciment, com a mínim, havia estat ocupat des del segle IV aC i que hauria estat abandonat al segle I dC. En la cambra excavada s'han trobat els murs que la tancaven exteriorment, amb un doble mur a l'est, i una altra paret interior, que seria més moderna i que s'hauria fet com a divisió interna d'una estança més gran que s'estendria en direcció oest. En la cambra s'han trobat restes de carbons en una cantonada que indiquen que, molt probablement, es tractava d'una zona habilitada com a llar de foc.

CERÀMICA

Així mateix, també s'hi han trobat restes de ceràmica. Per una banda hi ha peces fragmentades de ceràmica amb vernís negre, típica dels ibers i que es data entre els segles III i I aC, i una altra de vermella romana del tipus sigil·lada, de l'època d'August, entre els segles I aC i I dC.

L'excavació es fa des de fa set anys amb la col·laboració de voluntaris de Cassà mateix, com a camp de treball d'estiu. Aquest any hi han participat 18 voluntaris de 14 a 22 anys, la majoria del poble, amb un monitor, i tres arqueòlegs de l'empresa Janus. Francesc Xavier Morales n'ha estat el tècnic i com a oficials hi ha hagut Cèlia Hernàndez i Albert Roncero. A més, els dissabtes, també hi han treballat altres voluntaris del poble. Amb la confirmació de la importància del poblat s'espera poder fer una planimetria més completa de tota la zona i poder acabar excavant tot el jaciment, que és molt extens.

Publicada al "El Punt" el dia 14 de juliol de 2007, Laura Portal, Cassà de la Selva.

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)