La UdG data el mosaic romà de Montfullà al s. II després de Crist

Vist: 4807

Un equip d'arqueòlegs de la Universitat de Girona ha confirmat que el mosaic romà de Montfullà és del segle II després de Crist. La prova s'ha trobat dins una sitja molt més antiga que el mosaic d'uns 400 anys abans construïda el segle II abans de Crist. Segons ha explicat l'arqueòleg Jordi Sagrera, dins la sitja s'hi van trobar fragments de ceràmica vidrada romana, la qual no va començar a aparèixer fins al segle I i sobretot II després de Crist. Les obres d'aterrassament del terreny per construir la casa amb el mosaic van afectar la sitja, i en aquell moment, al segle II després de Crist, s'hi va abocar l'esmentada ceràmica. Per l'estil del mosaic s'havia determinat que pertanyia al segle II o III després de Crist. Ara se'n té la prova arqueològica.

Les excavacions es van fer el mes de setembre al costat de l'església parroquial de Sant Pere de Montfullà, gràcies a un conveni entre l'Institut del Patrimoni Cultural de la UdG i l'Ajuntament de Bescanó.

Durant els treballs també es van posar al descobert tombes de diverses èpoques. La més antiga és del segle IX, X o principis del XI, i té forma antropomòrfica. També s'han trobat sitges d'aquesta mateixa època. En canvi, no s'han trobat evidències d'ocupació entre l'època romana i la medieval.

Jordi Sagrera ha reconegut que és una assignatura pendent de l'arqueologia tenir més dades d'aquestes sitges tan antigues del segle II abans de Crist, és a dir, del moment incipient de la romanització. No són sitges ibèriques, sinó romanes, però poca cosa més se'n pot dir.

Publicada al "Diari de Girona" el dia 15 d'octubre de 2002, D.B., Bescanó.

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)