Troben restes romanes al mas Rigau de s'Agaró

Vist: 3983

Mas RigauLes excavacions als terrenys del pla parcial de l'oest de Sant Pol permeten localitzar una sitja i un forn datats entre el segle I aC i el primer de la nostra era i palesen el passat vinícola de la zona.

Mas Rigau - Castell-Platja d'Aro (El PuntAvui)Les excavacions arqueològiques prèvies a la urbanització dels primers carrers del pla parcial oest de Sant Pol, a s'Agaró, han deixat al descobert un jaciment arqueològic de l'època romana que no constava en l'inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya. La intervenció, que es va fer al maig, estava dirigida per l'arqueòloga Roser Pou Calvet, juntament amb els arqueòlegs Miquel Martí i Natàlia Colomeda.

La zona on s'han dut a terme les prospeccions es localitza als camps del mas Rigau, al marge de muntanya de la carretera C-253 al pas per la zona encara no urbanitzada del nucli. Els treballs han permès excavar una sitja globular molt ben conservada i documentar part d'un forn de terrissa, a banda de la trobada de restes de ceràmica, un molí de moleta de granit i fragments d'ossos que majoritàriament corresponen a bestiar boví.

La sitja, segons l'informe del Servei d'Arqueologia i Paleontologia, podria datar-se entre els segles I aC i I dC. Fa una mica més de dos metres de fondària i al seu interior han aparegut fragments d'àmfores locals, dòlies, ceràmica comuna ibèrica, romana, grollera i campaniana. Pel que fa al forn, de forma quadrangular i 3,40 metres d'amplada, la conclusió dels arqueòlegs és que data del primer segle de la nostra era i també han trobat fragments de la graella entre les restes de l'enderroc.

Parts d'una vil·la

Les troballes corroboren l'existència d'una "vil·la romana, amb la seva zona d'emmagatzematge i industrial, als camps de mas Rigau", un assentament agrícola similar als documentats en les excavacions de les vil·les del Collet de Sant Antoni de Calonge i la del Pla de Palol al mateix terme de Castell-Platja d'Aro. El conreu de les vinyes i la producció de vi eren activitats freqüents en zones properes al mar i amb cales i platges on les embarcacions que es dedicaven al seu comerç podien fondejar amb facilitat.

Les dues estructures documentades només són, segons els arqueòlegs, una petita mostra de totes les que formarien part de la mateixa explotació. La primera intervenció ha servit per situar un nou jaciment i projectar ara les futures actuacions que es derivin de les obres d'urbanització de la zona, iniciades a principis d'aquest 2012.

Publicada al diari "El PuntAvui", 21 d'agost de 2012, Emili Agulló, Castell-Platja d'Aro. 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)