La Generalitat excavarà íntegrament el poblat ibèric del paratge de Castell

Vist: 3607

S'està consolidant la part excavada els anys quaranta per fer-la visitable

JOAN TRILLAS / Palamós - L'excavació del poblat ibèric del paratge de Castell a Palamós serà una realitat 60 anys després de la primera intervenció, un cop el Departament de Cultura ha pres el compromís de dur a terme una actuació integral, d'acord amb un pla, que dirigeix el Museu d'Empúries. Actualment, després de la primera fase, que va consistir a netejar la zona, els tècnics, amb la col·laboració de l'Escola Taller de les Gavarres, ja estan adequant el sector d'entrada i la plaça de les sitges.

El coordinador territorial del Departament de Cultura, Joan Domènech, va dir ahir al matí al poblat ibèric de Castell a Palamós que la Generalitat actuarà de manera integral al jaciment i que s'excavarà en la seva totalitat. El director del Museu d'Empúries, Xavier Aquilué, va detallar ahir els treballs que actualment s'hi porten a terme, en el marc d'un pla d'actuacions arqueològiques: la primera intervenció important, després de la neteja de la zona - que ja es va dur a terme -, consisteix a adequar el sector d'entrada, recuperar els murs i consolidar la zona. L'objectiu és que sigui visitable en el marc d'un discurs museològic, que ha d'explicar els orígens i l'evolució del poblat (del s. VI al s. I aC).

Conservació i recerca

L'arqueòloga que coordina els treballs, Marta Pi, té el suport d'alumnes del mòdul de conservació del patrimoni de l'Escola Taller de les Gavarres, que dirigeix Assumpta Fabré. El director del Museu d'Empúries, Xavier Aquilué, va destacar que la prioritat és dur a terme una recerca de la vida al poblat, la conservació del patrimoni arqueològic, que ha quedat en molt mal estat perquè no es va protegir amb anterioritat, i la difusió dels treballs de recerca i del mateix poblat. Tot això amb la inquietud de convertir el jaciment en part del discurs d'Ullastreto Empúries. L'excavació d'un sector , durant els anys 1943 i 1944, a càrrec de Lluís Pericot i Miquel Oliva, va permetre descobrir importants restes, però l'abandonament posterior, el vandalisme i l'acció de la vegetació han tingut un efecte negatiu.

Publicada a "El Punt" el dia 24 de novembre de 2001

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)