Troben cases a l'altre costat del vial del poblat iber de Sant Sebastià.

Vist: 4099

L'Ajuntament adequarà el 2007 la torre de guaita per exposar-hi les troballes.

Albert Vilar - Palafrugell - . La novena campanya arqueològica consecutiva al poblat ibèric de Sant Sebastià, a Palafrugell, ha posat al descobert quatre cases a l'altre costat del carrer central i també s'han trobat murs del segle VI aC. D'altra banda, l'Ajuntament adequarà l'any que ve la torre de guaita de la zona per exposar les troballes del jaciment.

«El poblat de Sant Sebastià és el més ben estudiat de la costa del Baix Empordà», va afirmar el director de les excavacions, l'arqueòleg Antoni Rojas, conscient de la singularitat de poder excavar any rere any el mateix jaciment. Aquesta és la novena campanya consecutiva del jaciment que s'ha realitzat entre els mesos de setembre i octubre i que fan l'Ajuntament i l'Institut del Patrimoni Cultural de la Universitat de Girona.

En aquest temps, s'ha trobat una construcció del segle VI entre les cases de la banda oest. Fins ara només s'havien trobat estructures del segle V aC però, a més, s'han trobat habitatges a l'altra banda del carrer central. Per ara s'han pogut delimitar quatre cases, a part d'una altra sitja, que és la número 24 del poblat, i un foc de grans proporcions. «Hi ha més poblat del que pensàvem; ara podem reconstruir la trama urbanística», va afirmar Rojas, que va sentenciar: «És la campanya més important.»

Però el director de les excavacions també va voler ressaltar la qualitat i quantitat dels materials trobats, i en va destacar la peça d'os que representa una cara mitològica. «Creiem, pels atributs, unes serps al coll i unes ales al cap, que és la cara de Medusa», va dir Rojas. A més, s'han trobat peces de teler, ceràmica grega amb figures roges, monedes, peces de bronze i molins per moldre gra a mà.

CONTINUAR EXCAVANT

El conveni de col·laboració entre l'Ajuntament i la UdG per excavar el poblat ibèric, al costat del far de Sant Sebastià, s'acaba l'any vinent, però el regidor de Cultura, Xavier Rocas, ja va manifestar «la voluntat» d'ampliar-lo a més anys. A més, el regidor va recordar que a part de la recerca, l'Ajuntament es marca també la conservació i consolidació de les restes i la seva difusió. En aquest sentit, Rocas va manifestar que s'adequarà i enjardinarà el sector ja excavat, com es va fer en la part de dalt, i també es rehabilitarà l'any que ve la torre de guaita medieval del conjunt històric de Sant Sebastià per fer-hi una petita sala permanent de les troballes del jaciment.

Publicada a "El Punt" el dia 1 de novembre de 2006

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)