Unes sitges de grans dimensions doten de personalitat pròpia el poblat ibèric de Sant Sebastià

Vist: 3477

A la zona de les excavacions es condiciona la part ja acabada per fer-la visitable.

ALBERT VILAR / Palafrugell · Una de les peculiaritats que presenta el jaciment ibèric de Sant Sebastaciment lafrugell són les sitges, ja que són immenses i molt profundes, més de 3 metres. Això s'ha acabat de confirmar amb el descobriment de la tercera sitja d'aquesta índole en la campanya arqueològica que es porta a terme. També s'ha trobat la cinquena casa que tanca la banda nord-oest del turó. Paral·lelament, també s'actua a la part ja excavada per condicionar-la i fer-la visitable.

La tercera sitja de grans dimensions fa dos metres de diàmetre, i s'espera que la seva profunditat superi els 3 metres - normalment no en fan més de 2,5 En el poblat de Sant Sebastià això no és estrany, ja que: hi ha dues sitges molt fondes; una fa 3;8 metres i l'altra 4,7. Durant les cinc campanyes arqueològiques ja han trobat 11 sitges i, tenint en compte les excavacions dels anys 80, n'hi ha 21 de documentades.

L'altra troballa important que s'està executant en aquesta campanya, la cinquena que realitza consecutivament la Universitat de Girona, conjuntament amb l'Ajuntament i la Diputació, és la quinta habitació o casa de la banda oest, en concret, a l'extrem nord-oest. Totes les cases són iguals: planta rectangular amb dos estances. «Són les típiques del món ibèric», va dir el director de la campanya, Antoni Rojas. Paral·lelament a l'excavació, el mateix equip també està condicionant la zona del jaciment ja excavada per fer-la visitable.

Hi tornen al setembre

L'actuació arqueològica s'ha realitzat durant tot el mes de juliol i ara es pararà el mes d'agost per tornar a fer una altra acció durant tot el setembre. Aquest mes, a part d'excavar els espais que quedin a la banda nord, també s'actuarà a la banda sud-oest per mirar de delimitar els habitatges a l'altre extrem del poblat. A més, també s'aprofitarà per comprovar l'existència d'estructura defensiva al llarg de tota la zona de l'oest. I també es faran cates a les terrasses de sota per veure si el poblat és més gran i no ocupava només la part més alta del turó. Actualment, el jaciment fa uns 240 metres de llargada i ocupa una superfície d'uns 11.000 metres quadrats.

Objectes

Durant aquest mes d'excavacions, en les quals han participat una setzena de persones, s'ha trobat un gran nombre de fragments de ceràmica, tant autòctona (ibèrica amb les diferents variants) com d'importació (àtica). A part, s'han localitzat algunes peces peculiars, de les quals destaca la primera moneda de les cinc campanyes que ha portat a terme la Universitat de Girona. És una moneda de bronze en què apareix el Pegàs. Altres objectes a destacar són un anell de bronze i un objecte decorat.

Publicada a "El Punt" el dia 29 de juliol de 2002

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)