Els arqueòlegs han localitzat durant la darrera campanya d'excavacions del poblat visigot del puig Rom de Roses (Alt Empordà) una entalla; un camafeu, una pedra tallada en baix relleu que representa una llebre perseguida per un gos.
La peça, datada de l'època romana, devia formar part d'una joia, una placa o un altre ornament personal, on devia estar encastada. Els experts assenyalen que es tracta d'un element de valor que devia formar part de les pertinències d'algun dels habitants del poblat i que es devia utilitzar fins al segle VII després de Crist.
Aquestes peces s'han trobat durant la darrera campanya d'excavacions que s'ha dut a terme en aquest jaciment arqueològic. El poblat del puig Rom se situa en l'època visigòtica, entre el segle VII i la primera meitat del segle VIII. Es tracta d'un poblat emmurallat amb un perímetre de 350 metres i una potent muralla de dos metres que ocupa una superfície d'una hectàrea. L'espai ha estat declarat bé cultural d'interès nacional (BCIN) en les categories de zona arqueològica l'any 1964 i monument històric el 1949.
Aquesta darrera campanya d'excavacions en la qual s'ha trobat aquesta nova peça d'època romana s'ha realitzat en un punt d'unió entre el sector excavat per Folch i Torres –al costat est– i el que es va anar desenrunant a la zona sud i que Pere de Palol va continuar l'any 1947. A més, també s'ha netejat la muralla per la part exterior. Uns treballs que han deixat al descobert una nova torre que ja es coneixia pels treballs de topografia que es van fer el 2010. Paral·lelament, els arqueòlegs han fet treballs de prospecció del territori de l'entorn del poblat i continuen consolidant les estructures localitzades. Uns treballs que finalitzaran la setmana vinent.
Gràcies a les anteriors excavacions es coneixia que al jaciment hi havia una porta, tres torres i diverses cases adossades a la muralla al costat sud i est. Segons els experts, el poblat devia estar organitzat mitjançant un sistema concèntric, adaptant-se al pendent del turó i amb carrers entre les línies de cases. Durant les passades intervencions, els arqueòlegs van aconseguir extreure'n objectes de ferro i ceràmica, majoritàriament eines agrícoles, tot i que també van trobar-hi altres elements de bronze.
Publicada al diari "El PuntAvui", 3 d'agost de 2015 - ACN - Roses
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)