Es crearà un itinerari i es posaran senyals amb explicacions sobre el que pot veure el visitant.
Els visitants de la Ciutadella de Roses en surten ara sense haver entès, en la majoria d'ocasions, la seva complexitat històrica, ja que hi ha restes d'èpoques tan diverses com ara la grega, la romana o l'edat mitjana. Per començar a posar-hi solució, aquesta tardor es farà una primera fase del pla d'ordenació interior del monument, creant un itinerari i col·locant plafons informatius. S'hi invertiran uns 475.000 euros. Un dels punts destacats serà una passera de fusta que passarà per sobre de les restes gregues i romanes. La voluntat municipal és fer més fàcil la visita i que tothom hagi comprès la Ciutadella quan en surti.
En aquesta primera fase, s'adequarà un recorregut d'uns 600 metres. En part, passarà per un camí ja existent, que es millorarà. En arribar a la zona de les restes hel·lenístiques i romanes, hi haurà una passera de fusta que passarà pel mig i permetrà veure els vells murs des d'una posició elevada. El visitant es dirigirà després cap al baluard de Sant Jaume, per continuar per sobre la muralla renaixentista fins al baluard de Sant Andreu. El recorregut resseguirà després, per l'exterior, la muralla medieval fins a tornar cap a la porta d'entrada de la Ciutadella, on els visitants podran continuar després per les restes medievals i l'església de Santa Maria. La visita per aquests espais s'ordenarà en fases posteriors.
A més de posar plafons informatius, es facilitarà la comprensió de les restes que hi ha a la ciutadella posant paviments de diferents colors a les construccions, segons si eren habitatges o eren carrers. També s'ha decidit plantar xiprers i oliveres que creïn espais d'ombra per als visitants, que actualment han d'estar a ple sòl pràcticament en tots els punts d'una esplanada que fa uns 180.000 metres quadrats.
Les obres començaran al mes de setembre i han d'estar acabades en un termini d'entre quatre mesos i mig any.
40.000 visitants a l'any
La Ciutadella de Roses, està declarada bé cultural d'interès nacional i l'any passat va tenir uns 40.000 visitants. L'objectiu de l'Ajuntament, que va adquirir-ne la propietat fa 19 anys, és fer que cada vegada el conegui més gent. «La persona que no coneix la història és fàcil que es pugui perdre, perquè hi ha una superposició d'èpoques molt important», remarca l'alcalde, Carles Pàramo, el qual considera molt important el procés engegat per fer entendre el monument. Fa poc, es va inaugurar el Museu de la Ciutadella, en aquesta línia. Ara, amb el projecte encarregat a Martirià Figueras, es vol aprofundir en aquesta línia.
Pàramo també va anunciar ahir que en les pròximes setmanes es desencallarà l'adjudicació per acabar les obres de recuperació del baluard de Sant Jaume i que també hi ha acord per tirar endavant la recuperació de la muralla de llevant, malmesa per les voladures.
Publicada al "El Punt" el dia 10 de juny de 2010, ROBERT CARMONA / Roses.
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)