Ho assegura l'empresa Movin Marine que fa prospeccions del subsol amb un radar que opera des d'un helicòpter.
Movin Marine, l'empresa altempordanesa que està realitzant sondejos del subsol amb un nou radar que opera des d'un helicòpter, afirma tenir indicis que el dolmen de la Creu d'en Cobertella, al terme de Roses, amaga una cavitat soterrània que pot tenir entre trenta i quaranta mestres de profunditat, i també amaga un seguit de canals o galeries.
Així s'ha explicat Joaquim Casellas, fundador de Movin Marine, empresa d'Empuriabrava que explota aquest radar. La màquina, dissenyada per enginyers empordanesos, pot treballar a gran profunditat, fins a 2 quilòmetres en direcció al centre de la Terra.
Les dades i croquis com els aquí reproduïts no han estat, però, verificats per arqueòlegs, historiadors o geòlegs.
L'empresa ha tingut els darrers anys una notable presència mediàtica pels anuncis de fabuloses construccions geomètriques soterrades que afirma haver detectat amb el seu radar o sonar.
Entre aquestes troballes hi hauria una estructura de galeries calcada a la de la piràmide de Keops, però sota la muntanya del Montgrí. També hi hauria una muralla que recorreria el litoral per l'Escala, Begur i les Illes Medes, i la localització del port romà d'Empúries a dos nivells separats per 15 metres de profunditat.
Joaquim Casellas (www.joaquimcasellas.com) afirma sense vacil·lar que totes aquestes contruccions no són d'origen geològic, sinó humà i estan relacionades amb les canalitzacions per abastir-se d'aigua.
El dolmen de la Creu d'en Cobertella és una de les restes més importants de cultura megalítica conservades a Catalunya. Aquest monument funerari ha estat estudiat pels més insignes arqueòlegs, entre ells el doctor Pericot, Bosch i Gimpera i també Manuel Cazurro. Cap d'ells havia apuntat la possibilitat d'aquestes complicades estructures soterrades.
Joaquim Casellas defensa l'existència d'aquestes estructures, que considera provades pels resultats obtinguts amb el seu radar, i afirma a més a més que el dolmen té al fons una llosa que el tapa, per sota de la qual s'ha detectat la presència de restes metàl·liques que podrien aportar dades d'interès.
El dolmen de la Creu d'en Cobertella és un sepulcre dreçat entre l'any 2.500 i 2.100 abans de Crist.
Casellas diu que Movin Marine va treballar l'any passat per al Consell Superior d'Antiguitats d'Egipte i que l'expedició amb el radar a Keops va permetre traçar una complicada estructura de galeries soterrades en la piràmide que també s'ha constatat que existeix sota la muntanya del Montgrí. Segons Casellas, aquestes construccions són obra humana i tenen orígen en antics contactes via marítima amb Egipte.
Publicada al diar "Diari de Girona", DANIEL BONAVENTURA, 07/04/2010
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)