Descriuen per primer cop els primers pobladors estables de l'Empordà.

Vist: 4166

L'autora de l'estudi, la historiadora Enriqueta Pons, prepara la consolidació de la necròpoli del Puig Alt de Roses.

Les comunitats de l'edat de bronze que van començar a deixar període, la necvan donar peu a les poblacions preibèriques a L'Empordà, han estat descrites per primer cop en la monografia Pobles de muntanya, pobles d'aigua al Pirineu oriental (1100-650 aC). L'autora és Enriqueta Pons, que en el mateix estudi tracta a fons el cas de la necròpoli del Puig Alt, de Roses. Precisament Pons està ultimant els preparatius per tornar a treballar en aquest important jaciment després de disset anys. El llibre ha estat editat per l'Ajuntament de Roses en la col·lecció Papers de Recerca.

Pons hi analitza la consolidació a l'Empordà del poble indoeuropeu que va precedir l'aparició de la cultura ibèrica (segle VII aC). Segurament van ser aquells homes i aquelles dones els que van introduir l'arada al nostre país, apunta la historiadora. La ciutadella de Roses, Sant Martí d'Empúries, el Puig de Sant Andreu d'Ullastret o la Fonollera de Torroella són alguns dels punts on n'ha quedat constància. Els seus habitacles eren cabanes senzilles fetes amb pals, situades a prop de l'aigua. Combinaven la transhumància amb la cria de bestiar domèstic i ja cultivaven determinats cereals. Una característica d'aquells segles de transició és la implantació de la incineració dels difunts. Roses compta amb un magnífic jaciment que il·lustra el període, la necròpoli del Puig Alt, situada a tocar d'un sender que mil·lennis enrere ja devia ser un camí ramader. S'hi van fer excavacions d'urgència els anys 1979 i 1984 i des d'aleshores no s'hi ha fet res més: Hi van haver una quarantena d'enterraments, ordenats en cercle. Les cendres dels morts es guardaven en unes urnes i aquestes es tapaven amb unes lloses. Els recipients estaven profusament decorats amb dibuixos de carros i animals, de manera que aquests enterraments faciliten molta informació sobre aquells pobles. Les anàlisis de les cendres que encara hi van trobar han permès deduir que de combustible van fér servir bruc, que devia ser abundant.

Ara l'Ajuntament es replanteja consolidar el jaciment per fer-lo visitable. Pons està acabant un projecte per mantenir les estructures aflorades i per senyalitzar les diferents parts de l'antic cementiri.

Publicada al "El Punt" el dia 5 de març de 2001, RAMON ESTÉBAN / Roses.

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)