El dia 27 de juny de 2003 inauguren el poblat neolític de Palau Saverdera

Vist: 4106

El poblat de can Isaac és l'únic de la seva època a Europa.

A les vuit del vespre del dia 27 de juny de 2003, s'inaugura a Palau Saverdera el poblat neolític de Can Isaac, que és l'únic de la seva època a Europa. Aproximadament data de fa sis mil anys, en el neolític mitjà ple. Un grup de voluntaris hi han treballat en els últims anys per reconstruir alguns dels elements d'aquest poblat que va ser descobert l'any 1987 per Enric Carreras i Miquel Piñero. El poblat està situat a la part superior de la urbanització Mas Isaac

Notícia 30/06/2003

El poblat neolític de Palau-saverdera, únic de la seva època a Europa, ja és visitable.

S'ha reconstruït una de les cabanes i s'han trobat restes de fa 6000 anys.

ROBERT CARMONA / Palau-saverdera - El poblat neolític de ca n'Isach, a Palau-saverdera, l'únic de la seva època restaurat a Europa, és visitable des d'aquesta setmana. S'ha reconstruït una de les cabanes perquè el públic vegi com es vivia a la zona 6.000 anys enrere. També s'han aixecat part dels murs de dues cabanes més i es poden veure les restes originals, després de l'excavació, d'una altra de les construccions de l'època. De moment, les visites s'han de fer de manera concertada, però no es descarta que més endavant s'estableixi un horari regular. El poblat estava format per quatre cases subrectangulars i una de més gran, ovalada.

El poblat va ser descobert accidentalment per dos membres del Geseart, Enric Carreras i Miquel Piñero, a partir de la ceràmica que va començar a sorgir del moviment de terres per fer un dels vials de la urbanització Mas Isach. La superfície excavada ocupa uns 1.000 metres quadrats i ha quedat al descobert la planta de les cabanes que es van utilitzar principalment entre el 4100 i el 3400 a.C., tot i que també hi va haver una ocupació anterior i una altra de posterior. El poblat el formaven quatre cabanes de forma rectangular i aparellades i una altra de més gran i aïllada, d'uns 100 metres quadrats, que tenia forma ovalada. Se suposa que aquest era un espai comunitari on es feien algunes tasques essencials per al grup, com cuinar els aliments, netejar i moldre els cereals o teixir teles per als vestits.

El poblat pertany al neolític mitjà ple i és l'únic cas a Europa d'un poblat d'aquesta època que s'ha recuperat.

Tot i que fins al 14 de setembre no es farà la inauguració formal del jaciment, ja es poden fer visites concertades. L'arqueòleg i historiador Josep Tarrús, coordinador dels voluntaris que han excavat aquest poblat en els dos darrers anys, remarca el valor didàctic que pot tenir ca n'Isach. També l'alcalde de Palau-saverdera, Narcís Deusedas, destaca: «Aquest poblat és una cosa molt important per al poble i l'inici d'un seguit d'actuacions que es faran per anar restaurant tot el patrimoni megalític que tenim.» En la mateixa línia remarca la voluntat municipal de convertir-se en un pol d'atracció per al turisme cultural. «Tenim un complement perfecte, perquè és clar que no tot és sol i platja», afegeix Deusedas.

Durant 1'excavació, entre altres objectes, es van trobar eines fetes amb argila i pedra tallada o polida, mentre que han desaparegut les que havien de ser de fusta, os i banya. S'han recuperat destrals esmoladors, una maça cilíndrica de gneis i puntes de fletxa trapezoïdals. També han aparegut restes d'objectes d'ornament personal, com prismes naturals de cristall de roca, que devien formar part, amb tota probabilitat, de collarets.

Publicada al diari "El Punt", 27/06/2003

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.ca)