Empúries amplia el seu àmbit de recerca als segles posteriors a l'ocupació romana

Vist: 3730

Recuperaran les esglésies de Santa Margarida i Santa Magdalena, dels segles V al X, situades fora del recinte. Els treballs, amb participació de la UdG, tenen l'objectiu d'inclotor els temples en el futur parc arqueològic

El discurs museogràfic del complex arqueològic d'Empúries s'ampliarà fins al segle X gràcies a una campanya de recerca de gran envergadura que la setmana que ve s'iniciarà a les antigues esglésies de Santa Magdalena i Santa Margarida, situades a fora dels límits del complex. Si s'acompleixen els terminis previstos, al llarg d'aquest any i del que ve s'hi faran excavacions i tasques de consolidació de les estructures i, el 2005, els dos jaciments s'integraran al circuit de les visites d'Empúries. La joia del projecte és una piscina baptismal del segle V, que podria formar part d'un recinte religiós molt important vinculat a la seu episcopal d'Empúries.

Els treballs aniran a càrrec de catorze arqueòlegs d'Empúries mateix i de la UdG i duraran fins a finals de maig. L'objectiu inicial és completar la recerca que s'havia començat anys enrere i que va permetre calibrar la importància dels dos temples, situats al sud-oest d'Empúries. Sobre el paper, el més important és Santa Margarida, un petit temple del qual es conserven els murs perimetrals, incloent un absis de ferradura. La part més visible és del segle X, però conserva basaments d'un temple anterior, d'entre els segles V i VIII. En la presentació del projecte a la premsa, el vicerector i director de l'Institut de Patrimoni de la UdG, Josep Maria Nolla, i el director d'Empúries, Xavier Arquillué, van destacar d'aquest jaciment les restes d'una piscina baptismal, força destruïda per la pila que van instal·lar-hi al cim quan es va variar la litúrgia del baptisme.

Santa Magdalena, situat a poca distància de l'altre temple, és també del segle X però està gairebé arrasat. El principal interès rau en la cinquantena de tombes i cambres funeràries localitzades a tot volt. Els científics sostenen que es va aixecar sobre un edifici funerari tardoromà (segles V-X).

Un primer pas

Els treballs seran possible perquè els dos antics temples són propietat municipal. Els codirectors dels treballs i també l'alcalde de l'Escala, Josep Maria Guinart, van 'avançar que més endavant s'excavarà l'església de Santa Reparada (situada al nord d'Empúries) i, en el cas que prosperin les negociacions amb els propietaris, també en una finca que és a tocar de Santa Margarida. Unes fotografies aèries deixen entreveure en aquest lloc una sèrie d'estructures molt interessants des del punt de vista arqueològic. El projecte, que es posa en marxa dimarts, ja es preveia en el pla director d'Empúries, del 1998, enfocat a la conversió del recinte i la rodalia en un gran parc arqueològic. Per la seva banda, aquesta participació de la UdG, si bé no és una novetat, evidencia la voluntat de col·laborar de les dues parts. L'alcalde no descarta, segons va dir, que a la llarga l'Escala pugui ser seu d'estudis universitaris vinculats a l'arqueologia.

Publicada al diari "El Punt", 17 d'abril de 2003 - Ramon Estéban - L'Escala

© Portal Gironí­ d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)