Els últims secrets de les termes d'Empúries

Vist: 3829

Trenta universitaris europeus excaven el probable tram final dels banys de la ciutat romana

Els banys de la ciutat romana tornen a ser l'objectiu de les excavacions del Curs d'Arqueologia d'Empúries, que amb 57 edicions és el més veterà del continent en el seu gènere. Des de dissabte, trenta estudiants de diverses universitats europees han desenterrat quatre habitacions més i una altra piscina, i es confirma així l'envergadura del complex, que ocupa bona part dels 2.500 metres quadrats de l'anomenada Insula 30. Si els càlculs dels arqueòlegs es compleixen, aquest mes n'acabaran d'excavar totes les habitacions. Finalment, d'aquí a dos anys els banys es podrien Obrir a les visites.

Els primers dies de la quarta campanya consecutiva dedicada a les termes han permès desenterrar les estructures de quatre habitacions més, una de les quals, la més petita, conserva en una de les seves parets una arcada, cosa que podria indicar l'existència d'un altre forn per escalfar l'aigua. Totes aquestes estructures han aparegut al vessant sud i sud-est del recinte. Marta Santos, codirectora dels treballs junt amb Pere Castanyer i Quim Tremoleda, va explicar ahir que molt probablement s'hagi arribat ja al límit de les termes. El desenterrament d'una zona clarament externa al complex, a la banda sud-oest, així ho indicaria. Paral·lelament a aquestes troballes s'ha excavat una altra piscina, molt allargada, construïda agafant espai del carrer. Santos l'ha datat provisionalment al segle II.

Mosaic restaurat

El mosaic que van desenterrar l'any passat a les termes ha estat restaurat, gràcies a la col·laboració econòmica de la Fundació Elsa Peretti.

Un jaciment cobejat pels estudiants

«És una experiència molt bona», resumia ahir Paola Gelpi, estudiant romana de 26 anys, un dels trenta universitaris que han estat seleccionats per al curs d'Empúries, un destí molt preuat en l'àmbit acadèmic. Majoritàriament són catalans, però també hi ha estudiants de la resta de l'Estat, francesos, italians, una noia danesa i una altra de finlandesa, tot i que arrelada a Girona. Les excavacions són només una part del curs. Les tardes es dediquen o bé a les visites a altres jaciments o ciutats relacionades amb la cultura clàssica, o bé a les classes teòriques. Aquest cop, el professorat prové de la Universitat Pablo de Olavides de Sevilla, la Universitat de Barcelona, la Universitat de Foggia (Itàlia) i la UdG (Josep M. Nolla). L'equip es completa amb els tres directors de les excavacions i el director del complex d'Empúries, Xavier Arquilué.

Publicada al diari "El Punt", 9 de juliol de 2003 - Ramon Estéban - L'Escala

© Portal Gironí­ d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)