Les prospeccions començaran l'any vinent a la zona nord del jaciment
La localització d'Indika, la ciutat que els indígenes emporitans tenien prop de la ciutat grega, segons les referències històriques, serà una de les prioritats dels arqueòlegs d'Empúries. L'any vinent s'iniciaran les prospeccions en uns terrenys que no s'han excavat mai, situats entre les restes ja excavades de les ciutats grega i romana i Sant Martí d'Empúries. Una altra de les prioritats, a curt i mitjà termini, és intentar trobar el teatre que grecs i romans van construir, del qual no hi ha cap pista.
«El pla director del 1998 ja preveia aquest important projecte que és intentar, d'una vegada per totes, veure si es troba la ciutat indígena d'Indika», remarca el director del Museu d'Arqueologia de Catalunya-Empúries, Xavier Aquilué, que afegeix que «per les fonts escrites se sap que els indígenes tenien una ciutat al costat dels grecs que no era Sant Martí d'Empúries». L'únic lloc on encara no s'ha fet cap prospecció arqueològica i se sospita que hi podria haver el poblat dels indiketes és un espai situat entre les cases romanes ja excavades i Sant Martí d'Empúries. En un principi només es faran cales en diferents punts per veure si surten materials arqueològics previs a la fundació de la ciutat romana, a partir del segle II abans de Crist, i només es plantejaran les excavacions en extensió si els resultats són positius. «Si realment trobem evidències que els ibèrics, els indiketes d'Emporion, es van establir com a ciutat diferenciada dels grecs i romans en aquesta zona, serà una troballa importantíssima», apunta Aquilué.
Hi ha fonts escrites que demostren que a Indika s'hi podia accedir per una porta de la neàpolis grega que hi donava directament. Ja s'ha comprovat que la ciutat dels indiketes no és just al costat de la grega, però mai no s'ha intentat localitzar-la a més distància.
Segons Aquilué, aquest serà un dels objectius per a l'any vinent, al qual seguirà després l'intent de localitzar el teatre que tant grecs com romans havien de construir en una ciutat de les dimensions d'Empúries. «Segurament era monumental, però fins ara ni amb fotografies aèries ni amb prospeccions electromagnètiques no s'ha pogut trobar», remarca el director del Museu d'Arqueologia de Catalunya-Empúries. No es descarta que el teatre pugui estar molt malmès pel reaprofitament dels materials que el componien, però en tot cas hauria de sortir la base. La ciutat romana d'Empúries, que es calcula que tenia unes dimensions d'unes 22 hectàrees, només està excavada aproximadament en un quinze per cent. Els darrers descobriments han estat les antigues termes i el criptopòrtic del fòrum.
Publicada al diari "El Punt",16 de març de 2008 - Robert Carmona - L'Escala
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)