Sant Pere Cercada es troba a l'extrem nord-est del terme municipal de Santa Coloma de Farners.
L'any 1063 l'església de Sant Pere Cercada fou cedida al nou monestir de Sant Marçal del Montseny, amb una petita dotació. La decadència que aviat va caracteritzar el monestir del Montseny i l'oposició dels benedictins de Breda feren inviable la fundació i l'església va continuar com a parròquia. A principi del segle XII hi vivia una comunitat de clergues sota les ordres del sacerdot Berenguer de Llavaneres, el qual, juntament amb els Vilademany, feudataris de Santa Coloma de Farners, decidiren crear-hi una comunitat canonical, per això, el 30 de març de 1136 obtingueren del prior i abat de Sant Marçal, Elies, la renúncia a la propietat del lloc i, aquest mateix any, el bisbe de Girona i els Vilademany erigiren l'església de la nova comunitat canònica augustiniana. Berenguer de Llavaneres fou el primer prior d'una comunitat que en el temps de màxima esplendor, al començament del segle XIII, tenia cinc canonges i dos capellans beneficiats. La comunitat va decaure molt al segle XV i a partir de 1480 fou regida per priors comendataris. Fou secularitzat el 1592 i sis anys més tard les seves rendes s'uniren al convent d'augustinians calçats de la Seu d'Urgell.
L'església actual és un exemplar característic de l'arquitectura catalana dels segles XII i XIII. De les dependències monàstiques, no en queden més que possibles restes entre les edificacions veïnes, més modernes i de diferents èpoques. L'església és de planta de creu llatina, amb una nau rectangular capçada a llevant per un transsepte, al qual s'obre un absis central cec i dues absidioles. A la intersecció de nau i transsepte s'aixeca un cimbori octogonal, amb cúpula interior sobre trompes. La nau i el transsepte són coberts amb una volta de canó de la mateixa alçada.
La decoració exterior és austera. Els únics motius esculpits són a la façana de ponent, on hi ha la porta d'entrada composta per quatre arcs en gradació suportats per sengles capitells esculpits, actualment substituits per rèpliques, ja que els originals es troben a la sagristia de l'església de Santa Coloma de Farners. També a l'exterior es conserva una pica baptismal circular de grans dimensions i de tosca factura1.
© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)