Tret de sortida mil·lenari del monestir de Sant Daniel

Vist: 6292

Inauguració obres restauració claustre de Sant DanielL'estrena de la restauració del claustre romànic obre els actes de la celebració d'una peça clau en el patrimoni de Girona. El president Mas compara la resistència de l'edifici amb la de Catalunya.

La inauguració de les obres de restauració del claustre romànic del monestir benedictí femení de Sant Daniel de Girona va servir ahir per donar el tret de sortida als actes de celebració del mil·lenari del recinte monàstic. Un acte solemne que va presidir el president de la Generalitat, Artur Mas, i que també va tenir la presència dels consellers Ferran Mascarell i Irene Rigau; el bisbe de Girona, Francesc Pardo; l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont; el president de la Diputació, Joan Giraut; la priora del monestir, Maria Assumpció Piferrer, i l'abat de Montserrat, el gironí Josep Maria Soler.

Mas va destacar el paral·lelisme històric del monestir amb Catalunya: "Les parets mestres d'aquest monestir han resistit moltes coses en aquests mil anys, com les parets mestres de Catalunya, que continuen intactes, malgrat que les volen tirar a terra, les volen debilitar. Però el país, com aquest monestir, ha sabut mantenir actituds per resistir els moments més adversos i ha avançat sempre mirant cap endavant."

Mas va qualificar de resultat "esplèndid" el procés de restauració del claustre i el va situar com "un dels millors exemples d'arquitectura catalana, senzilla, austera, elegant i serena". La priora de la comunitat no va dubtar a assenyalar que era "un dia històric" i va subratllar que el treball fet serveix "per apreciar la qualitat artística i recuperar l'esplendor original d'un oasi de pau, de recolliment i de vida monàstica". D'una altra banda, l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va garantir que "Girona és avui més bella i rica" i va mostrar-se segur que el mil·lenari ha de servir per casar "les dimensions patrimonial i històrica amb la humanística i amb l'espiritual del monestir i convidar la ciutat a participar-ne activament".

Programa de "la Caixa"

La restauració del claustre ha durat deu mesos i ha suposat una inversió de 300.000 euros feta en el marc del programa Romànic Obert de l'Obra Social "la Caixa". El director executiu de "la Caixa", Jaume Giró, va manifestar que era "un veritable orgull remarcar el valor d'un dels millors patrimonis romànics de Catalunya".

Publicada al diari "El PuntAvui", 15 de juny de 2013 - Dani Vilà - Girona

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)