Restauren la façana malmesa de Sant Feliu de Parlavà

Vist: 3482

Sant Feliu de Parlavà (El PuntAvui)Els treballs corresponen a la segona fase del projecte de recuperació de les façanes que va iniciar-se l'any 2014. Està finançada a terços per la Diputació, el Bisbat i l'Ajuntament.

Parlavà està restaurant la façana malmesa pel pas del temps de l'església romànica de Sant Feliu, uns treballs que estan emmarcats en la segona fase del projecte de restauració externa que es va iniciar a principis de l'any 2014.
La façana era el primer dels treballs projectats i, probablement, un dels que requeria més urgència de ser executat. El fet és, però, que els problemes tècnics que van anar sorgint van recomanar que s'acabés prioritzant la façana nord, que es va fer a principis de l'any 2014.
Aquesta primera fase va tenir un cost al voltant dels 60.000 euros i va consistir a fixar els matacans i fer un sanejament profund de la capa més externa per evitar caigudes perilloses de material que poguessin danyar algun vianant. A més, hi va haver alguna part de la coberta que es va haver de retocar perquè hi entrava aigua.
Aquesta segona fase està en mans d'una empresa especialitzada, Arco Baleno Restaura, la mateixa que ha tingut restauracions recents a Sant Miquel de Cruïlles. La direcció d'obra la porta el Consell Comarcal del Baix Empordà i tenen el suport tècnic de la Diputació i el Bisbat.
El cost total després de la licitació és de 28.200 euros, que estan finançats a terços per la Diputació, el Bisbat i l'Ajuntament. La restauració consisteix a descobrir la pedra malalta, fer-la despendre i posar resina restauradora on sigui possible.
L'alcalde, Quim Sabrià, explica que ho han deixat en mans d'una empresa especialitzada “perquè el tipu de treballs que s'hi han de fer així ho demanen”. Una altra de les actuacions imprescindibles és la recuperació de la llinda partida de la porta principal. En aquest cas, l'empresa el fixa amb varetes interiors i s'acaba cosint amb producte químic.
L'església de Sant Feliu de Parlavà té una nau amb absis semicircular. Les capelles laterals i la fortificació es van aixecar sobre els murs romànics i la portalada està datada a l'any 1742.

Publicada al diari "El PuntAvui", 1 de març de 2015 - Joan Puntí - Parlavà 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)