Més baluard a Palamós

Vist: 2732

El Baluard de Palamós - restesS'ha trobat en una finca per edificar a la part alta de la vila. A la zona verda s'ha localitzat una gran cisterna.

Les obres per fer un bloc de pisos a la part alta de Palamós, al sector de les Pites, ha posat al descobert un nou tram del baluard de l'antiga fortificació de la vila.

El tram descobert fa 12 metres de llargada, amb un mur de 2 metres d'amplada i 1,10 metres d'altura. A més, també s'ha trobat part del fossat que complementa la fortificació. També apareix un mur més estret que creua la finca, sembla que és d'una nau d'una antiga fàbrica de suro que hi havia hagut a la zona.

La promotora, que vol fer pisos amb garatge subterrani, assumeix la prospecció arqueològica, si bé serà Cultura de la Generalitat qui determinarà sobre la qüestió. Ara fa 3 anys, ja es va descobrir un altre tram del baluard en unes obres que es feien en una finca de la plaça dels Arbres. Es va deixar fer l'obra, però preservant la muralla històrica, que era del segle XVI o XVII, com la descoberta ara a les Pites, ja que forma part de la mateixa defensa. La fortificació de Palamós va ser dinamitada i destruïda pels francesos entre els anys 1695 i 1698, quan l'ocupaven.

A menys de 100 metres del tram de baluard de les Pites, a la zona verda, també ha aparegut una immensa cisterna d'aigua, que tot apunta que formava part de la fortificació. Al llarg d'aquesta setmana s'ha volgut buidar la cisterna, que estava plena de terra i rocs, però per ara és impossible, ja que la pala de la màquina no arriba al fons. A més, s'ha aturat l'extracció de la runa per evitar, tot i el bon gruix de les parets, que pogués cedir per la pressió del material de l'entorn. La cisterna està situada just al darrere d'on s'està reconstruint la portalada de l'església de l'antic convent dels Agustins, que és del segle XVIII.

Publicada al diari "El PuntAvui", 25 d'octubre de 2010 - Albert Vilar - Palamós 

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)