Mas Horta del Molí

Vist: 4518

brunyola-smarti-jaquesdedaltEstà situat al costat de l’antic camí ral de Santa Coloma a Anglès i en el paratge de Ses Romagueres.

Abans de tot, cal fer un aclariment: a mas Horta hi ha dues cases habitades, anomenades al segle XIX la Casa gran(1), que actualment és coneguda com a can Jaques de Dalt, i la Casa petita, coneguda com a ca N’Horta del Molí. La primera està situada al peu de la muntanya i l’altra a la plana. I és que fins a mitjans del segle XVIII només existia una sola casa pairal, la vertadera ca n’Horta del Molí que és l’actual can Jaques. Van ser Jaume Horta, o el seu fill Narcís, qui es van fer construir la nova casa situada molt a prop de l’antic camí ral i en el paratge conegut com Ses Romagueres, (antigament com Camp Gener), on hi van anar a habitar.

Altres cases que havien format part del mas

Dintre de la propietat existeixen les ruïnes de can Conquet(2), que formava part de l’antic mas Molina, unit per herència a finals del segle XIV, al mas Horta. Dues cases més amb els seus terrenys, can Rierola i ca n’Illos (abans la Casa Nova de n’Horta), estan situades, també, dintre de les que havien estat antigues possessions del mas.

Informació facilitada per Ricard Teixidor

© Portal Gironí d'Història i Genealogia (www.portalgironi.cat)